Na Slovensku pribudlo 72 nakazených koronavírusom a ďalšia obeť COVID-19

    0
    Na snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas počas tlačovej konferencie. Foto: TASR

    Ochoreniu COVID podľahol ďalší  človek,  ide  o  piateho klienta DSS v Pezinku. Aktuálne tam tak celkovo evidujú už päť úmrtí,  čo potvrdili z Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý je zriaďovateľom zariadenia.

          “Už v najbližších hodinách nastupuje do zariadenia sociálnych služieb v Pezinku krízová manažérka. Jej prvou úlohou bude zistiť, aký je reálny stav v zariadení a následne navrhnúť opatrenia,” uviedli z Úradu BSK.
          DSS Pezinok je od soboty (11. 4.) v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. V uplynulých dňoch tam bolo pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, a boli zaznamenané aj prvé úmrtia. V tejto súvislosti odvolal vo štvrtok predseda BSK Juraj Droba riaditeľku domova Violu Schmidtovú.
          Polícia pre situáciu v DSS Pezinok začala trestné stíhanie pre prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Policajti vykonávajú v nebytových priestoroch domova za dodržiavania prísnych bezpečnostných opatrení prehliadky a v blízkosti zariadenia zriadili aj provizórnu výsluchovú miestnosť.
          Pre situáciu v zariadení podal primátor Pezinka Igor Hianik trestné oznámenie. Reagoval tak na list, v ktorom ho pisateľ upozornil na vážnu situáciu, ktorá predchádzala medializovaným udalostiam v DSS Pezinok.

    Vo virologických laboratóriách ÚVZ bolo od začiatku pandémie nového koronavírusu spolu vyšetrených 36.760 vzoriek biologického materiálu.

    Hospitalizovaných je podľa informácií hygienikov 203 osôb. Celkový počet vyliečených pacientov je 167.

    Z celkového počtu bolo najviac prípadov podľa ÚVZ SR vo vekovej skupine od 20 do 29 rokov. Najviac prípadov zaznamenali v Bratislavskom kraji.

    - Reklama -