Severokórejský vodca je údajne v “kritickom stave”, Južná Kórea to nepotvrdila

    0
    Na archívnej snímke z 11. apríla 2020 severokórejský vodca Kim Čong-un predsedá sobotňajšiemu zasadnutiu vládnej Kórejskej strany práce (KSP) v Pchjongjangu. (Autor: TASR)

    Americká spravodajská televízia CNN citovala špionážne zdroje, podľa ktorých je Kim “po operácii vo vážnom nebezpečenstve”.

    Internetový denník Daily NK v Južnej Kórei, ktorý sa špecializuje na správy zo Severnej Kórey, v utorok uviedol, že Kim podstupuje liečbu po údajnom zákroku v kardiovaskulárnom systéme z 12. apríla.

    Prezidentský úrad v Soule však tieto správy nepotvrdil a uviedol, že nie sú žiadne náznaky, že Kim trpí vážnymi zdravotnými problémami. Takisto nie sú žiadne náznaky o akýchkoľvek “neobvyklých aktivitách” v Severnej Kórei, dodal úrad.

    Severná Kórea (KĽDR) tieto správy oficiálne nijako nekomentuje. Uzavretý a tajnostkársky štát nemá vo zvyku poskytovať informácie o svojom vodcovi, ktorého vek v Južnej Kórei odhadujú na 36 rokov, a ani o jeho rodine.

    Špekulácie o stave severokórejského vodcu sa šíria odvtedy, čo vynechal oslavy na počesť narodenia jeho starého otca Kim Ir-sena 15. apríla. Kim sa však zúčastnil kľúčového straníckeho zasadnutia v hlavnom meste Pchjongjang 11. apríla.

    - Reklama -