Matovič: Pendleri, počkajte s testovaním do pondelka

    0
    Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) (Autor: TASR)

    “Ak bude Úrad verejného zdravotníctva SR do pondelka vidieť, že epidemiologická situácia sa vyrovnala medzi okolitými krajinami a Slovenskom, tak nebude mať žiaden zmysel, aby sa akékoľvek obmedzenia v prípade pendlerov uplatňovali,” uviedol Matovič.

    Premiér tvrdí, že podľa neho má zmysel testovať pendlerov. Ako príklad uviedol prípad muža z Prievidze, ktorý býva v Bratislave a pracuje v Rakúsku. Bol pozitívne testovaný a ukázalo sa, že nakazil v Prievidzi ďalších šesť ľudí.

    Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu by sa mali pendleri od 1. mája pri každom vstupe do SR preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nesmie byť starší ako 30 dní. Ak by v susedných krajinách stúpol počet pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19, tak sa termín povinného testovania posunie, poznamenal Matovič. Nevidí tiež problém v zabezpečení odberného miesta pre pendlerov na najfrekventovanejších hraničných priechodoch.

    Hlavný hygienik SR Ján Mikas po rokovaní ústredného krízového štábu uviedol, že otváranie hraníc zatiaľ nie je v pláne. Môže k tomu dôjsť vo finálnej štvrtej fáze uvoľňovania opatrení alebo až po nej. Otvorenie hraníc bude tiež závisieť od epidemiologickej situácie v Európe. Podľa Mikasa by bolo otváranie rizikom.

    - Reklama -