Koronavírus zničil celú krajinu. A vláda na to v programovom vyhlásení nereflektuje? Som z toho hotový, rozhorčuje sa analytik

    0
    Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik (Autor: TASR)

    Programové vyhlásenie vlády kritizujú komentátori z viacerých strán a to najmä pre koronavírus. Podľa jedného je romantické a vôbec nezohľadňuje, že okolo nás prešiel  koronavírus, ďalší detto – vyčítajú mu, že nereflektuje na najväčšiu krízu, ktorú žijeme, a to je COVID-19.

    V Programovom vyhlásení vlády sú skopírované vládne programy koaličných strán, ale tá najväčšia a najzásadnejšia vec tam obsiahnutá nie je, a to je tragédia. Ešte sme ju neprekonali, ešte stále ju žijeme a jej dôsledky nie sú zahrnuté v Programovom vyhlásení vlády? A keď sa zopakuje? Veď to je ako biologická zbraň. Ochrana obyvateľov štátu, pripravenosť a reakcia – na tom už mali robiť tímy odborníkov, nestačí, že dnes zatvoríme a otvoríme obchody. 

    Keďže vláda hovorí, že jej predchodca zanechal “prázdnu špajzu”, môžeme byť radi, že sa dajú čerpať na kompenzácie eurofondy.

    Ale my sa nemôžeme preventívne spoliehať na Európsku úniu, tá sa na nás vykašle. Každý sa na nás vykašle, každý! A je prvoradou zodpovednosťou vlády k občanom, k ich životom, aby vedela, ako ich chrániť. Aj v budúcnosti. Ako sa vláda poučila z krízy, ktorú má na stole? Najväčšiu pandémiu s dosahom na životy ľudí po každej stránke nezahrnúť do programového vyhlásenia, to je veľké prekvapenie.  

    Tak sa zdá, že ľudia pozitívne reagujú na protikorupčné opatrenia vo vyhlásení. To je vlastne aj dôvod, prečo premiér Matovič vyhral voľby.

    Osobne som dal aj ja týmto ľuďom vo voľbách hlas, ale keď to takto pôjde ďalej, v živote im už hlas ja ani nikto z mojich priateľov nedá. Veril som im, že oligarchom poberú majetky, ako Matovič rozprával, ale to ešte uvidíme. To, že takúto zásadnú vec ale nedali do Programového vyhlásenia vlády, takýto chaos, takéto vyčkávanie, zdržanlivosť a žiadne opatrenia v prípade COVID-19, to  je naozaj katastrofa od vlády. Matovič vytýka Pellegrinimu, že nekonal dostatočne, ale potom nech sa Matovič pozrie na tím, ktorý má on okolo seba. Ak nemajú skúsenosti a nevedia, ako konať, je zbytočné, že sedia aj celú noc na krízovom štábe, aj tak nič nevyriešia. Česť výnimkám, ako je napríklad profesor Krčméry a ďalší odborníci z oblasti virológie a epidemiológie.

    Podľa vás sú vládne opatrenia pri koronavíruse, odhliadnuc teraz od programového vyhlásenia, nedostatočné?

    Jasné. Veď ako nakladali s občanmi, ktorí sa vracali zo zahraničia? Tých sťažností zo strany občanov, ktorých sa to týka, boli plné médiá. Mám v pamäti opatrovateľky, ktoré držali na hraniciach 10 hodín a potom ich vlastnými autami poslali, nech si to odšoférujú do Svidníka, nech sa hlásia v karanténnom stredisku. Absolútna nepripravenosť v logistike a celej trajektórii konania, čo s prichádzajúcimi občanmi. Som z toho hotový. Absolútna nepripravenosť na viaceré otázky týkajúce sa krízy, ako aj nejasné pokyny pre pendlerov, ktorí sú z toho v chaose a podpisujú petíciu proti rozhodnutiu ani nevieme poriadne koho, či vlády, premiéra, alebo hlavného hygienika, ale je tam už vyše 4000 podpisov. Vláda sa nepoučila za dva mesiace a ani nedala do programového vyhlásenia opatrenia a boj proti koronavírusu, ktorý nám zničil ekonomiku, infraštuktúru, vzťahy, lebo kopec ľudí bude potrebovať rozvodových právnikov, kopec psychológov a psychiatrov, zničilo to celú krajinu a vláda to nerieši v programovom vyhlásení.

    Autor: Lucia Balichová

    - Reklama -