Odborárom chýba v programe vlády širší sociálny dialóg. KOZ upozorňuje na nedostatky

    0
    Na snímke prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško počas tlačovej konferencie v Bratislave (Autor: TASR)

    Program vlády podľa odborárov celkovo pôsobí nekonzistentne, v niektorých častiach si dokonca medzirezortne odporuje a v niektorých častiach dosť výrazným spôsobom absentujú poznatky z aplikačnej praxe.

    „V neposlednom rade chýba aj spôsob a zdroje finančného krytia navrhovaných opatrení,” tvrdí vo svojom stanovisku KOZ SR. Odborári sú tiež presvedčení, že PVV je ako celok nerealizovateľné v štvorročnom volebnom období.

    „Sme si vedomí, že tvorbe materiálu predchádzali náročné negociácie a snahy o dosiahnutie kompromisov, keďže ide o vyhlásenie vlády zloženej z niekoľkých politických subjektov. Napriek tomu je dokument poznačený ideologickými rozpormi kopírujúcimi hodnotové nastavenie jednotlivých koaličných strán (hnutí), čo môže v praxi komplikovať realizáciu mnohých opatrení, formovanie verejných politík, ako aj samotné vládnutie,” vyhlásila KOZ SR.

    Odborári PVV vyčítajú to, že inštitút sociálneho dialógu spomína vláda len v súvislosti s opatreniami dotýkajúcimi sa zamestnanosti a riešením vplyvov pandémie, nie v širšom kontexte. KOZ SR pritom apelovala na vládu, aby vo svojom PVV ukotvila podporu sociálneho dialógu na všetkých jeho úrovniach.

    „Hospodárska politika a ďalšie smerovanie ekonomiky Slovenska sú v PVV popísané všeobecne, pričom dôraz je kladený na zlepšenie podnikateľského prostredia. Na druhej strane neobsahuje žiadne opatrenia na zlepšenie zamestnaneckého prostredia, a to napríklad v oblasti vymožiteľnosti v súčasnosti platnej pracovnoprávnej legislatívy, ktorá je často označovaná za rigidnú a nevýhodnú pre zamestnávateľa,” tvrdí KOZ SR.

    V oblasti zamestnanosti a opatrení sa vláda SR zaväzuje k ich konzultácii so sociálnymi partnermi.

    „Sociálny dialóg však umožňuje širšie uplatnenie, ako len v riešení zamestnanosti v súvislosti so vzniknutou pandémiou a jej dôsledkami. Konkrétne opatrenia v oblasti zamestnanosti nie sú v PVV uvedené, vyzdvihnúť možno sprísnenie pravidiel fungovania agentúr dočasného zamestnávania, čo je aj jediné konkrétne opatrenie,” priblížila KOZ SR s tým, že PVV vôbec nerieši oblasť bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, inšpekcie práce, pracovných súdov a vymožiteľnosti práva pri pracovnoprávnych sporoch.

    Navrhované zmeny v daňovom a odvodovom systéme vychádzajú z predvolebného programu koaličnej strany SaS, ktoré boli postavené na znižovaní zaťaženia, zjednodušení systému a najmä zavedení odvodového bonusu.

    Prioritou KOZ SR je zaviesť ambicióznejší a pestrejší daňový mix 

    „Zmeniť daňový mix a presunúť zaťaženie z práce na kapitál. KOZ SR je presvedčená, že štátny rozpočet je potrebné napĺňať na príjmovej strane najmä sústavným zefektívňovaním výberu existujúcich daní. Zároveň je nevyhnutné zaviesť progresivitu do daňového systému a zvýhodniť nízkopríjmové skupiny na úkor vysokopríjmových,” uviedla KOZ SR s tým, že je potrebné zaviesť dane z luxusu, zvýšiť zdaňovanie kapitálu, majetku, ale aj zdaňovanie technologického pokroku, pokračovať v ďalšom zdaňovaní bánk a regulovaných odvetví, resp. zaviesť dane z prirodzených monopolov, zdaňovať digitálny priestor a zaviesť ekologické dane.

    Vláda SR presadzuje aj rozsiahlu reformu zdravotníctva, podľa KOZ SR ale nie je jasné, ako bude táto reforma riešená z hľadiska odvodového zaťaženia zamestnancov a navrhovaných zmien. Rozsiahle zmeny sa navrhujú aj v oblasti dôchodkov a zároveň sa má zjednodušiť doterajší odvodový a poistný systém v oblasti dôchodkového zabezpečenia.

    „Nastavenie zmien v daňovom a odvodovom systéme musí úzko súvisieť a nadväzovať na reformné záväzky v ostatných oblastiach,” podotkla KOZ SR.

    V oblasti sociálnej politiky a podpory rodín zase podľa odborárov môže byť problematické financovanie opatrení.

    „Prioritne by mala byť riešená otázka zamestnanosti a udržania pracovných miest a zabezpečenie dostatočnej záchrannej sociálnej siete. Otázne je, ako zmeny v daňovo-odvodovej oblasti ovplyvnia záväzky v oblasti sociálnej politiky, ktorá je finančne náročná,” dodala KOZ SR.

    - Reklama -