O príspevky prvej pomoci môžu žiadať ďalší. Aj jednoosobové eseročky, potvrdil Krajniak

    0
    Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) sa rozpráva s novinármi (Autor: TASR)

    Podmienkou je, aby od 13. marca tohto roka nemali iný príjem z podnikateľskej, nepodnikateľskej a zo závislej činnosti.

    Za príjem sa v tomto prípade považuje aj starobný, predčasný starobný, invalidný, čiastočný invalidný alebo výsluhový dôchodok.

    „V tejto ďalšej časti môžu o pomoc žiadať SZČO, ktorým nevznikla povinnosť platiť nemocenské a dôchodkové poistenie z dôvodu nižšieho príjmu a prerušili vykonávanie svojej činnosti. Je dôležité, aby nemali pozastavené, resp. zrušené oprávnenie na jej vykonávanie,” priblížil v správe pre médiá minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

    Ďalšou skupinou žiadateľov sú tzv. jednoosobové spoločnosti s ručením obmedzeným (s. r. o.), ktoré doteraz pomoc čerpať nemohli. Podmienkou je, že musia byť jediným spoločníkom v spoločnosti, ktorej zisk po zdanení za posledné ukončené účtovné obdobie nepresiahol 9600 eur a jej kumulatívny obrat bol minimálne 2400 eur.

    Zároveň ako konatelia v tejto spoločnosti nesmú byť jej zamestnancom, a taktiež nemôžu byť spoločníkom v inej s. r. o.

    SZČO aj jednoosobové “eseročky” môžu žiadať o mesačný paušálny príspevok na náhradu straty príjmu zo zárobkovej činnosti vo výške 105 eur za mesiac marec 2020 a vo výške 210 eur za mesiac apríl a máj 2020.

    Ministerstvo práce už pripravuje aj pomoc pre dohodárov bez príjmu, ktorých nebolo možné zahrnúť do schémy štátnej pomoci, pretože nemajú uzatvorený riadny pracovný pomer. Tí budú môcť požiadať o pomoc z dotačného systému ministerstva.

    „Parlament v stredu (23. 4.) schválil naše doplnenia v zákone o dotáciách v pôsobnosti ministerstva, kde rozširujeme náš humanitárny fond a vytvárame takzvanú SOS dávku. Tá je určená presne pre tých ľudí, ktorí z rôznych dôvodov nespĺňajú žiadnu kategóriu pomoci zo strany štátu v súvislosti s koronakrízou, čiže nie iba pre dohodárov. Možnosti tohto fondu, ako aj objem finančných prostriedkov, ktoré budeme môcť na pomoc ľuďom použiť, sa budú zväčšovať,” priblížil Krajniak.

    Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych vplyvov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení, schválila vláda Slovenskej republiky 31. marca tohto roka a jej doplnenie 14. apríla.

    Ministerstvo práce následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie SZČO v čase pandémie nového koronavírusu.

    - Reklama -