OĽaNO podporí Svetlovskú za členku Súdnej rady SR

    0
    Súdna rada (Autor: TASR)

    Parlament má voliť členov súdnej rady vo štvrtok po 17.00 h. Otázky vyvolala nominácia Svetlovskej, ktorá je sudkyňou, hoci programové vyhlásenie vlády (PVV) hovorí, že zákonodarná a výkonná moc budú nominovať vždy len osoby, ktoré nie sú sudcami. Svetlovská je nominantkou predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina).

    Šipoš skonštatoval, že Svetlovskú si vypočuli členovia klubu, pričom sú ochotní urobiť výnimku. “Keď už to bude prijaté v parlamente, podľa PVV, budeme sa držať tohto zákona,” dodal. Poslanci za SaS majú podľa Zemanovej výhradu voči tomu, že Svetlovská je sudkyňou.

    Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) vo štvrtok na tlačovej konferencii skonštatoval, že zákon dnes umožňuje nominovať aj osobu, ktorá je sudcom, ale do budúcna jasne deklarovali, že to tak nebude. Aj klub Za ľudí si mal počas štvrtka ešte vypočuť Svetlovskú.

    Kollár v pléne vo štvrtok vysvetlil, že Svetlovská síce je sudkyňa Najvyššieho súdu SR, ale spĺňa predpoklady byť členkou súdnej rady. “Naša strana súhlasila s tým, že do budúcna to nebudú sudcovia, tak sme sa dohodli na koaličnej rade, ale dnes som si ešte vyhradil, že môžem dať sudcu,” doplnil.

    Okrem Svetlovskej do funkcie člena súdnej rady kandiduje bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák, ktorého nominanovala SaS a  advokát Andrej Majerník, ktorého nominovala strana Za ľudí.

    Súdna rada prišla o viacero svojich členov, keď sa svojej funkcie vzdali nominanti parlamentu a vlády. Urobili tak potom, ako ich v marci informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), že nemajú dôveru vlády. Súdna rada tak momentálne nemá šesť z 18 členov.

    - Reklama -