Vláda zváži úpravu menovania policajného prezidenta. Chce ho podrobovať detektoru lži

    0
    predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) drží v ruke programové vyhlásenie vlády (Autor: TASR)

    Detektor lži majú vysokí predstavitelia polície a inšpekcie absolvovať pri prijímaní a následne minimálne raz ročne. “S výsledkami skríningu pri výbere prezidenta PZ sa následne oboznámi Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť,” uvádza sa v PVV.

    Vláda chce zabezpečiť aj prehodnotenie aktuálneho stavu legislatívy, štruktúry, materiálno–technického vybavenia a personálneho zabezpečenia polície. Vytvoriť má tiež podmienky na vypracovanie Stratégie rozvoja PZ s výhľadom do roku 2024. Zásady budovania efektívneho PZ majú byť koncipované prioritne na vybudovaní dôvery v tento zbor.
     

    Vládny kabinet plánuje zákonom zabezpečiť tiež uplatňovanie motivačných nástrojov v systéme odmeňovania policajtov, ktoré bude v súlade so zásadami kariérneho postupu a bude odrážať výkonnosť a kvalitu ich práce ako služby občanom. “Zachovaná bude stabilizácia sociálneho systému policajtov, ako aj zvyšovanie atraktivity a spoločenskej prestíže policajného povolania,” deklaruje vláda v dokumente.

    Zámerom vlády je tiež prehodnotiť postavenie a činnosť Úradu inšpekčnej služby a na základe výsledkov analýzy legislatívnymi opatreniami zabezpečiť jeho väčšiu nezávislosť a efektivitu. Ak však analýza ukáže, že lepšie by zločinnosti príslušníkov bezpečnostných a ozbrojených zborov dokázala čeliť tzv. Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov, navrhne jej vznik.

    Prehodnotiť sa má aj postavenie, kompetencie, sociálne zabezpečenie a finančné ohodnotenie obecných a mestských polícií.

    Prijaté majú byť tiež opatrenia na účinné finančné vyšetrovanie či dôslednú a efektívnu aplikáciu trestnej zodpovednosti právnických osôb. Zefektívniť sa má aj vyšetrovanie nových foriem zločinu, ako sú environmentálna a kybernetická kriminalita. Za jednu zo svojich priorít považuje vláda tiež predchádzanie legalizácii príjmov z trestnej činnosti, predchádzanie financovaniu terorizmu a odhaľovanie týchto javov. Zamerať sa chce aj na boj proti korupcii. Sfunkčniť má aj Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

    - Reklama -