Poslanci zvolili do Súdnej rady Majerníka, Mazáka a Svetlovskú

    0
    Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) v NR SR (Autor: TASR)

    Svetlovskú podporilo 83 zákonodarcov, Majerníka 93 poslancov a Mazáka 92 poslancov.

    Svetlovskú do funkcie nominoval predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), Majerníka podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) a Mazáka predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

    Koaličná SaS nepodporila pri voľbe členov Súdnej rady SR sudkyňu Alenu Svetlovskú. Poslanci SaS mali pocit, že jej nominácia je v rozpore s duchom predloženého programového vyhlásenia vlády (PVV). Koalícia v ňom avizuje, že sudcovia by nemali byť členmi súdnej rady. Po štvrtkovej voľbe to povedal poslanec Alojz Baránik (SaS). “Nepodporili sme ju nie preto, že by sme o nej vedeli, že by bola odborne nevhodná, ale preto, že sme si mysleli, že je to v rozpore s duchom PVV,” priblížil. Poznamenal, že Svetlovská sa neprofilovala ako reformná sudkyňa, no neznamená to podľa neho, že takou ani nebude.

    Klub strany Za ľudí sa voľbe sudkyne Svetlovskej za členku Súdnej rady zdržal. Potvrdil to podpredseda parlamentu a Za ľudí Juraj Šeliga. Strana podľa neho od začiatku hovorila, že by mala problém s tým, ak by parlament, vláda či hlava štátu navrhovali do Súdnej rady SR sudcu. Považuje to za principiálnu vec.
     
    Súdna rada prišla o viacero svojich členov, keď sa svojej funkcie vzdali nominanti parlamentu a vlády. Urobili tak potom, ako ich v marci informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), že nemajú dôveru vlády.
     
    Súdna rada tak bude mať po zvolení nových členov 15 z 18 členov.

    - Reklama -