Odročené! Voľba predsedu Najvyššieho súdu nevyšla ani po štvrtý raz

    0
    Súdna rada (Autor: TASR)

    Počas diskusie otvoril nový člen Súdnej rady Juraj Kliment otázku o tom, či nie je na mieste voľbu a samotné zasadnutie odročiť.

    Ako dôvod uviedol fakt, že si noví členovia nestihli naštudovať materiály, ktoré niektorým členom neboli ani doručené.

    „Nie som dostatočne oboznámená s tým, o čom mám hlasovať. Mne by to veľmi pomohlo, aby som mohla zodpovedne vo veci rozhodnúť,“ uviedla na margo odročenia advokátka a bývalá prokurátorka Eva Mišíková. Tá bola do Súdnej rady zvolená v nedeľu (26. 4.) spolu s Klimentom, čiže si materiály zasadnutia nestihli naštudovať.

    Odročenie kritizovala sudkyňa Marcela Kosová, ktorá pripomenula, že Súdna rada je dlhodobo kritizovaná odbornou i laickou verejnosťou za neschopnosť zvoliť od jesene minulého roku nového predsedu NS SR.

    Napokon za odročenie hlasovalo všetkých 16 prítomných členov Súdnej rady.

    Na post predsedu Najvyššieho súdu kandidujú sudcovia Ivan Rumana a Ján Šikuta.

    Rumanu navrhlo ako predsedu pôvodne 12 členov Súdnej rady, na úspešné zvolenie potrebuje desať hlasov. To, že ho navrhli samotní členovia Súdnej rady, ktorí ho aj následne môžu zvoliť, označila jedna z členiek Súdnej rady Elena Berthotyová za „kartelovú dohodu“.

    Šikuta, ktorého navrhla Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava III, sa v predchádzajúcich voľbách o post predsedu NS SR uchádzal neúspešne.

    Počas diskusie sa otvorila aj možnosť presunutia piateho zasadnutia Súdnej rady, ktoré má naplánovaný začiatok taktiež v pondelok dopoludnia, opätovne z dôvodu nemožnosti si adekvátne materiály naštudovať.

    Piate zasadnutie má v programe 25 bodov, rokovania Súdnej rady trvajú bežne do večerných hodín.

    - Reklama -