Britský epidemiológ varuje: Uvoľnenie opatrení si môže vyžiadať ďalších 100 000 obetí

    0
    Britský premiér Boris Johnson gestikuluje počas prvého dňa v práci po zotavení sa z ochorenia COVID-19 (Autor: TASR)

    Profesor Ferguson, ktorého matematické modely mali vplyv na vládnu stratégiu v boji proti pandémii, je voči myšlienke uvoľňovania opatrení pre väčšinu ľudí a zamerania sa na ochranu najrizikovejších obyvateľov skeptický.

    “Mám pochybnosti, že najrizikovejšie skupiny dokážeme ochrániť na takej úrovni, aby bola táto stratégia prijateľná. Aj keď dosiahneme napríklad až 80-percentnú úspešnosť pri ochrane týchto rizikových skupín – teda riziko infekcie v týchto skupinách znížime o 80 percent -, aj tak môžeme tento rok zaznamenať ešte vyše 100.000 úmrtí,” povedal Ferguson.

    Ferguson tiež priznáva, že opatrenia prijaté vládou boli úspešné. Podľa neho došlo k 80- až 90-percentnému poklesu kontaktu medzi ľuďmi z rôznych domácností, čo pravdepodobne znížilo stupeň rizika prenosu nákazy.

    Dodáva však, že “nie je čas na oddych bez ďalších zásahov” a súčasné opatrenia je nevyhnutné nahrádzať ďalšími.

    Fergusonove vyhlásenia prichádzajú v čase, keď sa v Británii čoraz častejšie hovorí o uvoľňovaní opatrení. Premiér Boris Johnson však dnes uviedol, že Británia je síce v boji s novým koronavírusom úspešná, avšak opatrenia týkajúce sa bezpečného odstupu medzi ľuďmi musia byť v krajine dodržiavané aj naďalej.

    - Reklama -