Podľa Orbána Maďarsko zvládlo prvý nápor pandémie. Pripravujú sa na druhú, jesennú vlnu, upozornil

    0
    Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Podľa neho experti predpovedajú druhú vlnu nákazy na jeseň. V krajine zomrelo na ochorenie COVID-19 za deň ďalších 11 pacientov a nakazených je celkovo 2863 ľudí.

    „Vírus sa nerozšíril nekontrolovane – podarilo sa nám vytvoriť metódy ochrany a pripraviť na masové šírenie nákazy aj zdravotníctvo,” povedal Orbán.

    Dodal, že Maďarsko sa pripravilo na obranu proti ďalšiemu náporu nákazy, ktorej druhú vlnu očakávajú experti na október až november.

    Premiér hovoril aj o situácii v hlavnom meste, v ktorom sa infekcia rozšírila najviac.

    „Ak sa podarí v Budapešti znížiť pomer úmrtí, nebudeme váhať s návratom k normálnemu životu,” konštatoval Orbán.

    V Budapešti a jej okolí zostáva aj naďalej v platnosti obmedzenie pohybu osôb, avšak v ďalších regiónoch budú od 3. mája platiť miernejšie epidemiologické opatrenia. Ide o neobmedzený čas otvorenia obchodov, znovuotvorenie reštauračných zariadení a kaviarní, ktoré majú terasy či záhrady, a otvoriť sa budú môcť už aj kúpaliská.

    Vláda tiež nariadila, že v obchodoch a prostriedkoch hromadnej dopravy budú musieť občania dodržiavať poldruhametrový odstup a povinné bude nosenie rúšok alebo iný spôsob zakrytia tváre.

    Počet úmrtí stúpol v Maďarsku na 323; drvivá väčšina zosnulých boli starší ľudia trpiaci aj inými chronickými chorobami.

    V nemocniciach ošetrujú 983 nakazených pacientov, z ktorých 49 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

    - Reklama -