Zrušte zákaz účasti verejnosti na rokovaniach, žiada premiéra ZOMOS

    0
    Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) (Autor: TASR)

    Podľa ZOMOS ja dobrovoľná účasť občanov na zasadnutí zastupiteľstiev v súčasnosti možná a žiaduca – zastupiteľstvá totiž v tomto období otvárajú rezervné fondy, predávajú obecný majetok či čerpajú úvery. Zároveň sa na ZOMOS podľa Uhlára už obracajú občania, ktorí upozorňujú na zneužívanie opatrenia hlavného hygienika v praxi.

    “Išlo o prípady, kedy  zastupiteľstvo rokovalo o predaji majetku alebo o nových úveroch bez účasti verejnosti a bez obrazového a zvukového záznamu. Stretli sme sa i so zastupiteľstvom, kde nahrávať nedovolili ani poslancovi na svoj telefón. Zároveň sa na nás obracajú aj starostovia, ktorí chcú rokovať verejne, majú vhodný priestor aj záujem obyvateľov, ale obávajú sa pokút,” informoval Uhlár.

    Uhlár tiež uviedol, že ZOMOS si váži prácu a nasadenie ústredného krízového štábu i Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v boji s ochorením COVID-19, no opatrenie hygieny z 20. apríla však podľa jeho slov „zašlo priďaleko“. “Opravuje fungujúce veci, nakoľko pravidlá rokovania samospráv už medzičasom dostatočne upravila novela zákona o obecnom zriadení z 9. apríla. Opatrenie nechtiac vytvorilo priestor na zneužívanie, čo určite nebolo jeho cieľom. Je v protismere k uvoľňovacím krokom vlády. A v neposlednom rade je podľa nás aj protizákonné,” zdôraznil Uhlár.
     

    ZOMOS sa preto podľa Uhlára obrátilo na GP SR s podnetom na preskúmanie zákonnosti uvedeného opatrenia ÚVZ SR, GP SR podnet združenia prijala a 28. apríla začala vo veci konanie. “Prokuratúra má však na vybavenie podnetu v zmysle zákona lehotu až dva mesiace. Dovtedy ale môže prísť v obciach a mestách k množstvu nevratných zlých rozhodnutí,” spresnil Uhlár. Dodal, že ZOMOS sa preto obracia aj na predsedu vlády SR, aby sa na zasadnutí ústredného krízového štábu osobne zasadil za prehodnotenie opatrenia ÚVZ SR z 20. apríla a jeho okamžité zrušenie.

    - Reklama -