Podľa Matoviča by bol Lipšic výborný generálny prokurátor. Má to však zádrh

    0
    Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) (Autor: TASR)

    „Daniel Lipšic je jeden z ľudí, o ktorých sa rozpráva. Myslím si, že by bol výborným generálnym prokurátorom,” uviedol Matovič s tým, že aj ostatné mená, ktoré sa spomínajú, sú kvalitné.

    Poznamenal, že nech bude šéfom prokuratúry ktokoľvek z nich, bude lepší ako súčasný.

    V súvislosti so zmenou legislatívy a zákona o prokuratúre priblížil, že navrhovať kandidátov by mohli viaceré inštitúcie, rozšíriť by sa mohol i okruh osôb, ktoré môžu byť nominované. Zmena podľa neho môže ísť aj cestou poslaneckého návrhu.

    Skonštatoval, že v tom nevidí problém, keďže je to obsiahnuté aj v programovom vyhlásení vlády.

    Predstavitelia koalície potvrdili, že diskutujú o menách kadidátov.

    Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ako možného kandidáta spomenul prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu. Ten pre TASR povedal, že nemá oficiálnu vedomosť, že by bol medzi kandidátmi koalície. Ponuku by podľa vlastných slov dôsledne zvažoval.

    Okrem neho Kollár hovoril o prokurátoroch z ÚŠP Marošovi Žilinkovi alebo Vasiľovi Špirkovi. Oslovenie s ponukou pre TASR potvrdil aj niekdajší kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš. Odkiaľ ponuku dostal, nepovedal. Ak bude cítiť podporu, je pripravený kandidovať.

    Súčasného generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára menoval do funkcie v júli 2013 vtedajší prezident Ivan Gašparovič.

    Generálneho prokurátora vymenúva a odvoláva hlava štátu na návrh parlamentu. Jeho funkčné obdobie je sedem rokov. Podľa aktuálnej legislatívy sa funkčné obdobie predlžuje až do zloženia sľubu novým generálnym prokurátorom. Zároveň tá istá osoba nemôže byť opakovane vymenovaná za generálneho prokurátora.

    - Reklama -