O vážnosť tohto stavu sa musíte aj vy zaslúžiť, prezidentka SR vymenovala šesť nových sudcov

    0
    Na snímke šiesti noví sudcovia, ktorých vymenovala na okresné súdy prezidentka SR Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

    „O vážnosť tohto stavu sa aj vy osobne musíte zaslúžiť,” uviedla Čaputová na margo nových sudcov.

    Prezidentka im pripomenula, že sa ujímajú funkcie v čase, keď je očista justície jednou z najdôležitejších tém a keď sa postupne odkrýva hĺbka a rozsah problémov.

    „Potrebujeme postupne počuť, ako je možné, že došlo k takým zlyhaniam a ako im môžeme do budúcna zabrániť,” doplnila Čaputová.

    Noví sudcovia prichádzajú vo väčšine ako posila na košické okresné súdy. Eva Dosedla, Karol Fiľ, Jana Macalová a Michal Pačuta nastúpia na košické súdy, z ktorých odišlo v marci viac ako 15 sudcov.

    Na Okresný súd v Nových Zámkoch prezidentka poslala Lindu Szárazovú, sudkyňou v Trebišove bude Zuzana Pajtášová. Tá pre médiá po menovaní uviedla, že urobí všetko pre to, aby bol napravený stav obrazu justície po zadržaní viacerých sudcov v akcii Búrka.

    „Budem sa snažiť byť spravodlivá, rýchla a čestná sudkyňa,” povedala.

    Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) po menovaní nových sudcov uviedla, že sa teší z každej posily pre justíciu.

    „Práve v tomto období, ak niekto prichádza na pozíciu sudcu, tak si určite uvedomuje, že prichádza do justície, ktorá je na križovatke, a je na ňom o to väčšia zodpovednosť, aby pomáhal justícii vrátiť kredit, ktorý teraz nevyhnutne potrebuje,” doplnila ministerka.

    - Reklama -