Všetky štátne služby cez mobil. Remišová predstavila odvážny plán a nový tím

    0
    Na snímke uprostred podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová a jej poradcovia vľavo Marek Antal a vpravo Ján Hargaš počas tlačovej konferencie (Autor: TASR)

    „Do informatizácie sme za posledných 10 rokov naliali viac ako jednu miliardu eur a táto kríza jasne ukázala, že keď potrebujeme funkčné elektronické služby štátu, tak tieto služby nefungujú,“ uviedla Remišová.

    Ako dodala, v programovom vyhlásení vlády (PVV) si stanovili štyri ciele v oblasti informatizácie. „Prvým, základným pilierom je transparentné štátne IT,“ uviedla Remišová. K diskusii o PVV podľa jej slov pozvali aj odbornú verejnosť a v dialógu s odborníkmi zo sveta IT chce vláda aj pokračovať.

    „Nie je možné, aby sa veľké informatické projekty za desiatky až stovky miliónov eur robili v utajení a štát nechcel poskytnúť odbornej verejnosti ani verejnosti ako takej žiadne bližšie dáta,“ dodala vicepremiérka.

    Druhým pilierom informatizácie budú štátne služby pre občana.

    „Nasledujúce štyri roky sa chceme zamerať na tie služby, ktoré občanom najviac pomôžu,“ dodala Remišová. Do tejto priority patrí aj sľubovaný prístup cez mobil k štátnym službám.

    „V zásade by malo platiť také jednoduché pravidlo, aby občan mal prístup k elektronickým službám, nech je kdekoľvek, nech je to kedykoľvek a z akéhokoľvek zariadenia,“ dodala Remišová.

    Tretím princípom informatizácie by mala byť hodnota za peniaze. Úrad aktuálne pracuje na audite vyše 50 IT projektov a v budúcnosti chce projektové zámery hodnotiť prísnejšie.

    „Takisto namiesto megalomanských projektov, ktoré sa robili v minulosti, chceme sa skôr orientovať na malé zlepšenia a postupné vylepšovanie služieb,“ dodala Remišová.

    Poslednou oblasťou je informatizácia bez korupcie.

    „Budeme aktívne bojovať s nekalými praktikami,“ dodala vicepremiérka. V tomto pilieri priorít Remišová spomenula aj fakt, že bude robiť výberové konania aj na pozície, ako je napríklad šéf Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby.

    Vicepremiérka zároveň predstavila svojich dvoch poradcov.

    Hargaš niekoľko rokov pracoval ako konzultant pre verejnú správu, spoluzakladal a viedol občianske združenie Slovensko.Digital a podľa slov vicepremiérky v jej tíme bude pomáhať pri presadzovaní cieľov vlády.

    „Druhým členom tímu je Marek Antal, ktorý vo svojej 20-ročnej kariére pôsobil na viacerých manažérskych pozíciách,“ uzavrela Remišová.

    - Reklama -