Ekonóm Šebo: To najhoršie ešte len príde. Koronavírus bol signál, opatrenia vlád rozbuška a my sme vytvorili kráter

0
Ján Šebo, ekonóm. Foto: archív UMB, Banská Bystrica

Ako vidíte ekonomickú situáciu Slovenska v najbližšej budúcnosti? Vláda je pripravená spustiť už aj 4. fázu uvoľňovania karanténnych opatrení, ekonomika by sa mala  štartovať. 

No, podľa mňa nás čaká veľmi boľavé leto. Prvá vlna prepúšťania sa totiž odrazí až v júli, vtedy začnú na úradoch práce pribúdať nezamestnaní. Lebo aj ak firmy oznámili – dostávate výpoveď v marci, máme prísny zákonník práce a od 1. apríla plynie najprv výpovedná lehota a až 1. júla ste na úrade práce. Žiaľ, neobíde nás to, čo vidíme v zahraničí. To, čo napríklad  zažíva teraz Amerika, príde aj k nám.  

 

V Amerike nezamestnanosť narástla prudko, takpovediac kolmou čiarou v grafe. Je tam najvyššia nezamestnanosť za posledných 90 rokov,  až takto to vidíte?  

Máme spoločný systém systém hire and fire. To znamená, čím nižšie vzdelanie, tým bežnejšia práca, tým menej ste ako zamestnanec chránený, lebo je predpoklad, že ste ako zamestnanec ľahko nahraditeľný a musíte sa vedieť uplatniť hocikde inde. Nie sú trváce zmluvy, jeden mesiac prácu máte, druhý mesiac nie. Predpokladá sa, že keď ste mobilný, mali by ste si ju nájsť relatívne rýchlo.  

 

Predsa len na Slovensku sa začalo s uvoľňovaním opatrení po ani nie dvoch mesiacoch. Peniaze sa začínajú točiť.

Začínajú… Lenže – vy sa cítite napríklad, že ste už pripravená ísť sa najesť do reštaurácie a zájsť do kina? Asi nie. To je ten efekt, ktorý sa vytvoril. Nasadili nám rúška, povedali, že ktorýkoľvek sused môže byť nakazený, vytvorili sme strach… Budeme opatrní. Zvykol som si doma variť, reštaurácia radšej počká… Aj kino. Veď čo ak to ešte neprehrmelo? Čo to znamená?  Prispievame liatím oleja do ohňa tým, že sa okamžite nesocializujeme. Je krásne počasie, ale nejdeme ako inokedy za susedmi do kaviarne na kávu či pivko… O bjem interakcií medzi ľuďmi  sa znížil a ľudia sa stávajú opatrnejšími. Tým, že sme ľudí vyľakali, sme spustili aj zmenu nákupného správania. Ľudia si vravia: nebudem kupovať, neviem, čo sa  môže stať, musím byť opatrnejší.

 

Nie je spotreba, nie sú peniaze. Negenerujú sa tržby, negenerujú sa dane.To je zásah pre ekonomiku.

Áno. A mňa  by ešte viac zaujímalo, ako veľmi sa pretrhali, keďže sme malá ekonomika, ktorá je na 120 percent otvorená exportu a importu, čo sa týka HDP,  tak mňa bude zaujíma,ť ako sa tu vyvinú ďalšie dodávateľské a odberateľské vzťahy. To bude zaujímavé. Spotreba klesne aj investície, ale export a import budú indikátory, ktoré môžu narobiť na Slovensku šarapatu.  

 

Štát sa neukázal  ako príklad dobrého hospodára. Tak ako podnikatelia evidentne žili mnohí bez finančnej rezervy,  aj štát sa spolieha, že peniaze sa niekde zoženú, požičajú…  

No dobre, lenže požičané peniaze bude musieť štát vrátiť a otázka znie – komu? Fakt je, že koronavírus zasiahol celú Európu, inde sú na tom ešte horšie. Ľudia majú podobné problémy ako  na Slovensku – firmy aj ľudia strácajú finančné rezervy, štáty sú na tom zle a tiež zažívajú strašné časy. Ale treba rátať aj s tým, že investori teda radšej požičajú bezpečnému Nemecku ako  Slovensku, kde nemajú potuchy, kde zoberú peniaze v budúcnosti… Slovensko bude mať tým pádom vyššiu rizikovú prirážku, čo sa odzrkadlí v tom, že aj ľuďom, aj podnikom začnú poskytovať drahšie úvery. Takto sú ľudia aj firmy veľmi závislí od štátu, v ktorom žijú. Kto zarobí na kríze? Neviem odpoveď. Zaniknú neefektívne firmy. Ale zasa sú aj firmy, ktorým sa počas  krízy veľmi dobre darí. 

 

Ktorým firmám kríza prospela? Predstavme si, že človek chce alokovať úspory  ktorým sektorom sa vyhnúť a na ktoré sa zamerať?   

Najhoršie je a bude zasiahnuté všetko, čo sa týka cestovného ruchu, to znamená všetko, čo vozí pasažierov – najmä letecké spoločnosti, všetko, čo poskytuje ubytovanie – najmä spoločnosti vlastniace hotely a hotelové siete, ktoré už padajú ako hrušky, na to naviazané cestovné kancelárie. To už vidíme. Takisto spoločnosti, ktoré predávajú veci  dlhodobej spotreby, to znamená, že človek na ne musí vynaložiť veľkú časť svojich úspor – autá, nehnuteľnosti a podobné veci. Takisto firmy, ktoré vyrábajú stroje do fabrík, podnikatelia nebudú investovať ako v minulosti. Tieto firmy ešte zažijú veľmi, veľmi zlé časy.  

A spoločnosti s výbornými časmi? Všetci výrobcovia služieb online, tí, čo poskytujú online filmy, online konferencie, aj naďalej budú rásť všetky firmy, ktoré sú založené na softvérovom  inžinierstve. 

 

Váš predpoklad  kedy sa vrátime do normálu?  

Toto bude trvať veľmi dlho. Vláda vždy reaguje neskôr a naopak, keď aj niečo zmení, správanie ľudí sa tiež prejaví až neskôr… Vráťme sa k tomu uvoľňovaniu ekonomiky a pridajte si správy, ktoré naďalej strašia nakazenými – zmení sa rýchlo správanie k normálu? Asi nie. Koronavírus je len vírus, nie je to morová rana, máme ľudí chorých na horšie choroby. Ale koronavírus bol signál, opatrenia vlád rozbuška a my sme vytvorili kráter. Kým ho vyplníme a vrátime sa naspäť, to  bude trvať dlho. 

Autor: LD
 

- Reklama -