VIDEO Sme vám vďační, že aj v tomto ťažkom období robíte to, čo robíte. Premiér ďakoval zdravotným sestrám

    0
    Na snímke uprostred sprava predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas zablahoželania zdravotným sestrám pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier a pôrodných asistentiek (Autor: TASR)

    Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier a pôrodných asistentiek vyjadrila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) uznanie a vďaku všetkým sestrám a pôrodným asistentkám, ktoré pracujú s veľkým fyzickým a psychickým nasadením, aby pomáhali zachraňovať životy. TASR o tom informoval člen Rady SK SaPA Milan Laurinc.

    „Sestry a pôrodné asistentky sú často vystavené enormnému psychickému tlaku z neustálej snahy byť s pacientom v jeho ťažkých chvíľach, dodávať mu nádej, povzbudenie, rady a pomoc, tešiť sa s ním aj smútiť. I napriek tomu často čelia aj nevľúdnemu, ba až ubližujúcemu správaniu pacientov a členov ich rodín a rovnako časovému stresu z povinností, úkonov a úloh, ktoré táto práca denne prináša. Aj popri tejto záťaži si musia vedieť zachovať pokoj a rozvahu a byť empatické,” uviedla prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová.

    Počas pandémie sa podľa Laurinca vo vyspelých krajinách sveta nakazilo približne desať percent zdravotníckych pracovníkov a údaje o počte tých, ktorí ochoreniu podľahli, zatiaľ nie sú známe.

    „Pri pandémii boli a sú sestry v prvej línii právom uznané za hrdinov, a preto ich musíme ochrániť aj ako matky a otcov svojich rodín. Zaslúžia si, aby mohli pracovať bez strachu, či už pre nedostatok ochranných prostriedkov, alebo pre obťažovanie a útoky. Veríme, že pandémia nám otvorila oči, a na to nezabudneme ani po jej odznení,” zdôraznil Laurinc.

    Dodal, že len v prípade zaistenia zdravia a bezpečnosti zdravotníckych pracovníkov je možné zabezpečiť v čase COVID-19 komplexnú zdravotnú starostlivosť.

    Úlohu sestier si pripomína aj Národný ústav detských chorôb (NÚDCH).

    „Práca v našom špičkovom ústave je krásna a náročná zároveň. Práca s detským pacientom je 'iná', rozmanitejšia a posúva sestru v poznaní a empatickom prístupe úplne inde ako pri dospelom pacientovi. Vyžadujú sa iné zručnosti a vedomosti z vývinovej psychológie. Odmenou im je detská bezprostrednosť, úprimný úsmev a rýchle napredovanie v profesionálnej oblasti,” uviedol generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.

    Rok 2020 je zároveň rokom, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila za Rok sestry a pôrodnej asistentky. Oslavuje ho 20 miliónov sestier a pôrodných asistentiek na celom svete.

    VIDEO Matovič: Stojí pred nami úloha naplniť slová z programového vyhlásenia vlády

    Zdroj: TASR

    - Reklama -