Mamojka o odchode: vek a zdravotné dôvody. Kočnerovi vraj nepomohol

    0
    Budova Ústavného súdu SR v Košiciach (Autor: TASR)

    „K rozhodnutiu odísť z funkcie sudcu Ústavného súdu ma viedla tak uvažovaná právna úprava Ministerstva spravodlivosti SR o vekovej hranici ústavných sudcov, ako aj zdravotné problémy. Na základe uvedeného som 13. mája 2020 doručil predsedovi Ústavného súdu svoje písomné oznámenie o vzdaní sa funkcie ústavného sudcu,” píše Mamojka.

    V súvislosti s medializovanými informáciami o jeho kontakte s Kočnerom doplnil, že s podnikateľom sa spoznal na rokovaní Rady pre vysielanie a retransmisiu, kde si pred viac ako 20 rokmi potykali.

    „Odvtedy sme sa niekoľkokrát stretli na hromadných spoločenských akciách, na ktoré som bol pozvaný z protokolárnych dôvodov,” doplnil.

    Trvá na tom, že obchodno-právnu radu, o ktorú ho Kočner požiadal cez SMS, odmietol poskytnúť a k stretnutiu nedošlo.

    „V období od 14. júna do 18. júna 2018 a neskôr som sa v dôsledku ťažkej choroby manželkinej matky zdržiaval väčšinu času v Rimavskej Sobote,” podotkol.

    Mamojka zároveň dodáva, že nemôže niesť zodpovednosť za komunikáciu tretích osôb ani za Kočnerovu komunikáciu s nimi.

    „Ako sudca spravodajca som navrhol trikrát odmietnutie sťažnosti menovaného voči vyšetrovacej väzbe,” podotkol.

    Mamojkovi po vzdaní sa zaniká funkcia 30. mája. V januári na súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka vypovedal o Mamojkovi bývalý siskár, exnovinár a svedok Peter Tóth. Tvrdil, že sa s ním stretol v lete 2018 a odovzdal mu obálku s podaním na Ústavný súd SR na podnet Mariana Kočnera. Podľa správ z Threemy Mariana Kočnera sa podnikateľ mal pripravovať na stretnutie s Mamojkom na 14. júna 2018.

    Kočnera zadržala polícia 20. júna 2018.

    - Reklama -