Vláda to nedomyslela! Nedáte dieťa do školy? Stratíte nárok na OČR, varuje Mihál

0
Jozef Mihál (Autor: TASR)

„Podľa zákona o sociálnom poistení poistenec má nárok na ošetrovné, ak predškolské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, v ktorých sa poskytuje dieťaťu starostlivosť, alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, boli rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté,” uviedol Mihál na facebooku v stredu podvečer. 

Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jzefa Mihála 

Čo by teda znamenalo podľa zákona otvorenie škôlok a škôl od 1. júna?

Rodič sa môže rozhodnúť dať/nedať dieťa do škôlky, respektíve školy.

„Z pohľadu zákona o sociálnom poistení budú škôlky a školy otvorené. A rodičia detí tak strácajú nárok na ošetrovné. V zákone o sociálnom poistení sa totiž nepočíta s tým, že škôlky a školy budú otvorené v režime, o akom hovorí premiér Matovič. Škoda, že ministerstvo ani poslanci nevyužili príležitosť túto otázku vyriešiť v novele zákona o sociálnom poistení, ktorá je práve v parlamente,” uvádza Mihál.  

Okamžite sa ozvali desiatky  ľudí.

„Matovič včera povedal že OČR ostáva, keď sa rozhodnete nedať dieťa do škôlky… Je to dobrovoľné, tak by nebolo fér im OČR rušiť, citovala som….,” reagovala pani z Dubnice nad Váhom.

„To je super, že to povedal, ale ešte lepšie by bolo, keby to bolo jasne a zrozumiteľne uvedené v zákone. Lebo naša Sociálna poisťovňa má tú ´vlastnosť´, že veľmi rada dávky nepriznáva. Oteckovia, ktorí nedostali materskú, by vedeli rozprávať,” kontruje jej Mihál. 

V skratke zhrnuté: Podľa toho, čo hovorí zákon, je nárok na ošetrovné, ak sú školy zatvorené. Ak teda nebudú zatvorené, podľa platného zákona nie je na ošetrovné nárok.

ParlamentnéListy.sk kontaktovali aj Jozefa Mihála, ale odmietol tému riešiť.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak mal vypnutý mobil.

Zistili sme však, že už sa vecou začal zaoberať aj Mihálov stranícky kolega Peter Cmorej, ktorý je členom parlamentného výboru pre sociálne veci. 

Autor: Lucia Balichová

- Reklama -