Slovinsko uvoľňuje opatrenia. Otvára hranice pre obyvateľov EÚ

    0
    Zákazník s ochranným rúškom na tvári vstupuje do obchodu v slovinskej metropole Ľubľana (Autor: TASR)

    Dekrét o úprave hraničného režimu prijala slovinská vláda vo štvrtok večer s platnosťou od 15. mája, ale v praxi sa začne uplatňovať až od 31. mája.

    Obmedzenia budú na jeho základe zrušené len pre obyvateľov členských štátov EÚ.

    Občania tzv. tretích krajín s výnimkou diplomatov a ďalších špecifických prípadov budú musieť po vstupe na územie Slovinska ísť do 14-dňovej karantény.

    Na základe dekrétu bude otvorených 19 priechodov s Rakúskom, deväť s Talianskom a päť s Maďarskom. Cez niektoré priechody budú môcť prechádzať len obyvatelia pohraničných regiónov či osoby denne dochádzajúce za prácou. V zozname miest, kde bude možné vstupovať na územie Slovinska, sú aj tri letiská a dva prístavy.

    Režim na hraniciach s Chorvátskom, ktoré nie je súčasťou schengenského priestoru, nie je na základe dekrétu limitovaný na špecifické priechody.

    Cestujúci s trvalým alebo dočasným pobytom v členských krajinách EÚ nebudú musieť pri vstupe do Slovinska podstupovať povinnú sedemdňovú karanténu, ako tomu bolo doposiaľ. Osobám so symptómami ochorenia COVID-19 nebude vstup na slovinské územie povolený, s výnimkou tých, ktoré tam majú trvalý pobyt.

    - Reklama -