Politici priznali svoj majetok. Najviac zarobil Kiska. Danka a Fica však predbehli až dvaja ministri

    0
    Na snímke predseda NR SR Andrej Danko, prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Verejní funkcionári museli aj tentoraz priznať svoje príjmy za minulý rok. Najviac podľa majetkových priznaní zarobil prezident Andrej Kiska. Informuje o tom denník Plus JEDEN DEŇ. Celkovo si za minulý rok polepšil až o 370 132 eur, pričom príjem z výkonu verejnej funkcie bol okolo 97-tisíc, paušálne náhrady skoro 16-tisíc a zvyšných 257-tisíc má uvedených v položke ostatné príjmy. Ide o príjmy vyplývajúce zo zmlúv. Kiska priznáva ďalej nehnuteľnosti v Poprade a Veľkom Slavkove a tiež peniaze na bankovom účte, podiely vo firmách, akcie v investičnom fonde a pôžičky tretím stranám.

    Druhú priečku prekvapivo obsadil minister zdravotníctva Tomáš Drucker s minuloročným príjmom až 355 826 eur, čo predstavuje najviac spomedzi všetkých ministrov. Hoci má z výkonu funkcie 37-tisíc, tak 244-tisíc ma uvedených v ostatných príjmoch a 73 981 v iných príjmoch. Čo to konkrétne znamená, však nevieme.

    Príjem 321 215 za rok 2016 radí ministra vnútra Roberta Kaliňáka na tretie miesto spomedzi verejných činiteľov. Za svoju funkciu získal 41-tisíc eur plus vyše 11-tisíc eur za paušálne náhrady. Zvyšok priznaných peňazí Kaliňák eviduje taktiež v položke ostatné príjmy.

    Fico priznáva aj vinicu

    Premiér Robert Fico však napríklad žiadne ostatné príjmy nemá uvedené, a tak zarobil iba z výkonu svojej funkcie a paušálnych náhrad. Dokopy mu to robí príjem vyše 61-tisíc eur. Fico priznáva rekreačnú chatu v Malých Levároch, vinicu v bratislavských Vinohradoch, zariadenie rekreačnej chaty, podielové listy, úspory, osobné auto a stavebné sporenie.

    Dankove príjmy 236-tisíc sú z ukončenej advokácie

    Hoci má predseda parlamentu Andrej Danko zo svojej funkcie zarobených „iba“ skoro 23-tisíc eur, tak jeho ostatné príjmy za minulý rok presahujú 236-tisíc eur. Ide o príjmy z advokácie ukončenej od 15. 4. 2016. V priznaní píše, že je to hrubý príjem z celkových pohľadávok.

    Ako nehnuteľný majetok uvádza napríklad trávnatý porast, zastavané plochy a nádvoria, vinice, záhrady, rodinný dom, aj rozostavaný, nebytové priestory aj byt. V kolónke hnuteľný majetok má zapísané napríklad obchodný podiel, pohľadávky, osobný automobil, úver aj hypotéku, hotovosť na účte, výživné či umelecké diela a obrazy. Celkovo tak zarobil 271 033 eur.

    Minister financií Peter Kažimír sa taktiež nemá zle a jeho príjmy činia za minulý rok 92 298 eur, pričom z výkonu verejnej funkcie dostal 36 963.

    Niektorí ministri majú v položke „ostatné príjmy“ nulu

    Ostatní ministri súčasnej vlády však už evidujú v položke ostatné príjmy 0, takže ich minuloročný zárobok závisel od príjmu z ich funkcie plus paušálnych náhrad, na ktoré majú nárok. Napríklad Peter Pellegrini priznal 53 328 eur, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská 41 706, minister hospodárstva Peter Žiga skoro 54-tisíc, Miroslav Lajčák skoro 48-tisíc, Marek Maďarič skoro 40-tisíc.

    Prednedávnom odvolávaný minister práce Ján Richter zarobil za minulý rok 33 534 eur, Lászlo Sólymos z ministerstva životného prostredia podobne okolo 35-tisíc a Árpad Érsek z dopravy tiež okolo 37-tisíc.

    Ministri nominovaní za SNS priznávajú za rok 2016 podobný príjem nepresahujúci 40-tisíc eur. Minister obrany Peter Gajdoš zarobil z výkonu funkcie 26-tisíc a k tomu ešte dostal paušálne náhrady vyše 8-tisíc eur. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná zarobila 34 310 eur a bývalý minister Peter Plavčan stihol zarobiť z výkonu svojej funkcie 37 554 eur.

    Autor: OS, TASR

    - Reklama -