Každý večer si ľudia od Merkelovej vydýchnu: Vďakabohu, že sa to nestalo dnes. Majú totiž pred voľbami veľký strach

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Vplyvný britský denník The Times vo svojom nedeľňajšom vydaní rozoberá blížiace sa nemecké parlamentné voľby, ktoré sa pre vládnucu CDU zdanlivo stávajú „bezstarostnou jazdou“. Prieskumy napovedajú, že kresťanskí demokrati pravdepodobne získajú okolo 35 % hlasov a naopak socialisti stoja v povojnovom období pred najhoršou porážkou. Všetko teda prebieha v réžii šéfky CDU Merkelovej, ktorá by sa mala stať kancelárkou už po štvrtýkrát a prekonať „rekord“ svojich predchodcov Konrada Adenauera a Helmuta Kohla.

    Ako však zistila redakcia The Times, navzdory očakávanému hladkému víťazstvu vzbudzujú nadchádzajúce voľby vo vládnych kruhoch neistotu a strach pre prípadné zásahy hackerov napojených na Rusko. „Pred dvoma rokmi odcudzili z Bundestagu ,proruskí‘ hackeri 16 GB informácií, ktoré obsahovali e-maily a citlivé údaje o poslancoch. Presne toho sa ľudia od kancelárky Merkelovej obávajú aj v súvislosti s voľbami,“ píše denník.

    Príslušní úradníci na čele s Dieterom Sarreitherom preto už dlhé mesiace podnikajú všemožné kroky, aby mohli prípadným únikom informácií zabrániť a hackeri odišli naprázdno. Sarreither a jeho ľudia zároveň sledujú médiá a sociálne siete v snahe odhaliť pokusy o manipulovanie s verejnou mienkou. „Ministerstvo vnútra už vytvorilo špeciálnu pracovnú skupinu na ochranu volebného procesu. Podporu v boji proti kybernetickým útokom poskytuje vláde aj americká armáda, ktorej európska centrála sa nachádza práve v Nemecku,“ pokračuje denník.

    „Panuje tu skutočne značné napätie. ,Hacknutie‘ toho obrovského množstva dát z Bundestagu v roku 2015 je jednoznačne pripisované na vrub zoskupeniam, ktoré riadi Kremeľ. Každý večer si teda oddýchneme a povieme, aké je skvelé, že sa cez deň v tomto smere nič nestalo,“ priznáva poradca Merkelovej. Kancelárka údajne nepoužíva e-mail a jej komunikácia s ostatnými prebieha cez zabezpečenú telefónnu linku.

    Merkelová a ľudia z jej okolia sa obávajú, že by mohli Rusi vytrhnúť niektoré zo získaných informácií z kontextu a pred voľbami poškodiť ich imidž. Najmä v oblasti prisťahovaleckej politiky. „Je jasné, že za tým stoja Rusi. Len nie je isté, či boli hackeri priamo riadení Kremľom, alebo nejakým súkromným subjektom,“ cituje britský denník úradníka nemeckej vlády. Kancelárka nedávno poverila tajné služby, aby analyzovali ruské aktivity v Nemecku. Správu, ktorá má 70 strán, však nezverejnili.

    - Reklama -