Slovensko vyslalo silný signál o tom, že reformu OSN nemožno odkladať, hovorí štátny tajomník

    0
    Ivan Korčok (Autor: TASR)

    Korčok to pre TASR uviedol v utorok v New Yorku, kde sa zúčastnil na všeobecnej rozprave 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN.

    “Boli sme prizvaní na túto dôležitú akciu, ktorá je iniciatívou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Považujem to aj za naše vlastné ocenenie aktívneho prístupu Slovenska k agende Organizácie Spojených národov. Pozrime sa na svet okolo nás – je menej bezpečný, máme tu strašne veľa dlho neriešených konfliktov,” zdôraznil Korčok.

    Slovensko na podujatí podľa neho vyslalo veľmi silný signál o tom, že túto reformu nemožno odkladať. “Je vlastne na nás všetkých, aby sme sa pokúsili spoločne s touto organizáciou niečo urobiť. Takže toto bol dôležitý moment, ale poviem to otvorene: sme realisti, týchto reformných pokusov bolo veľa, len svet okolo nás je naozaj taký rozkývaný vo svojich základoch, že táto centrálna organizácia mieru, stability – a organizácia hlavne medzinárodného práva – tak isto cíti, že potrebuje zmenu,” uviedol.

    Na podujatí sa prerokúvala celková reforma OSN, ktorá hovorí nielen o reforme manažmentu, ale aj o tom, čo je potrebné urobiť v oblasti uplatňovania udržateľných rozvojových cieľov, či ako chce byť organizácia oveľa efektívnejšia pri mierových operáciách.

    “Je tu veľmi veľa tém, ktoré do tohto reformného úsilia zapadajú,” vyhlásil Korčok, pričom zdôraznil, že je veľmi dôležité, že sa za túto urýchlenú reformu postavil aj americký prezident. “Predsa len, Spojené štáty sú len jedným z členských štátov, ale treba priznať, že ich vplyv je taký veľký, že bez nich sa táto reforma nezrealizuje,” uzavrel.

    Slovenská republika je dlhodobým podporovateľom reformy OSN, ktorej cieľom je vytvorenie flexibilnejšej a efektívnejšej organizácie. Vo svojich prejavoch v rámci všeobecnej rozpravy 72. zasadnutia VZ OSN ju spomenul i súčasný predseda VZ OSN Miroslav Lajčák a slovenský prezident Andrej Kiska.

    - Reklama -