Kauza odpočúvania z Galkovej éry sa rieši už šiesty rok. Súdy odmietajú konať

    0
    Ľubomír Galko, poslanec a podpredseda SaS (Autor: TASR)

    Už šesť rokov sa vyšetruje jedna z najväčších odpočúvacích afér v histórii Slovenska. Vojenské obranné spravodajstvo za éry ministra obrany Ľubomíra Galka zo SaS podľa výsledkov vyšetrovania nezákonne odpočúvalo a sledovalo vytypovaných ľudí. Kauza sa začala v novembri 2011, keď záznamy z odpočúvania a sledovanie zverejnil anonym na internete.

    Súdy v Trenčíne, ktoré majú v kauze rozhodovať, však viac ako rok a pol odmietajú konať. Informuje o tom denník SME. Podľa ich zistení podávala generálna prokuratúra opakovane námietky. „Nezaujímame oficiálne stanovisko k postupu súdov v prebiehajúcom trestnom stíhaní,“ povedala hovorkyňa Andrea Predajňová.

    Vyšetrovanie dospelo k záveru, že sa postupovalo v rozpore so zákonom. V žiadostiach o povolenia odpočúvania, ktoré dávala schváliť sudcom, uvádzala „účelovo nepravdivé, predstierané a zámerne vykonštruované skutočnosti“. Polícia obvinila šéfa spravodajskej služby Pavla Brychtu a štyroch jeho podriadených. Hoci sa Galkova zodpovednosť nepreukázala, Galka vtedajšia premiérka Iveta Radičová po kauze odvolala.

    Prokuratúra odmieta zverejniť, kto sú ľudia, ktorí boli nezákonne sledovaní

    Dozorujúci prokurátor Jozef Čentéš vyhodnotil odpočúvanie novinárov ako zákonné a v auguste 2015 trestné stíhanie zastavil. V druhej časti podal vo februári 2016 obžalobu na Okresný súd v Trenčíne. Odvtedy sa kauza nepohla. Prokuratúra však odmieta zverejniť, kto sú ľudia, ktorí boli nezákonne sledovaní.

    „Skutok je práve kvalifikovaný ako pokračujúci zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a iné. Ide spolu o trinásť čiastkových útokov pokračovacieho trestného činu,“ hovorí Predajňová. V prípade dokázania viny hrozí páchateľom väzenie od štyroch do desiatich rokov.

    Prokuratúra v auguste minulého roka podala v tejto veci sťažnosť na nečinnosť súdu. V novembri 2016 súd napokon zasadol, urobil však iba to, že sa označil za nepríslušný a spis poslal Okresnému súdu Bratislava III. Prokuratúra napriek tomu nevidí dôvod, aby si súdy spis posielali. Odvolala sa tak na krajský súd, ktorý prípad zablokoval na ďalšie mesiace.

    Krajský sú v Trenčíne zasa v auguste doručil najvyššiemu súdu návrh, aby mu odňali spis a odovzdali ho inému súdu, keďže sa všetci sudcovia cítia zaujatí. Senát najvyššieho súdu však rozhodol, že námietky sú neopodstatnené. Krajskému súdu v Trenčíne bolo nariadené, aby vo veci riadne rozhodol. Nie je známe, kedy sa tak stane.

    - Reklama -