Ceny potravín na Slovensku aj naďalej rastú. Tieto výrobky zdraželi najviac

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: TASR)

    Asi najviac sa v posledných dňoch a týždňoch skloňuje téma masla, lepšie povedané jeho zdraženia. Obľúbená pochúťka z mlieka zaznamenala medziročný nárast pri najnižšom balení (125 g) až o markantných 39,1 %.

    Tak to aspoň vyplýva z najnovších zistení Štatistického úradu SR, ktorý porovnával vývoj cien v období  august 2016, respektíve august 2017.

    A  kým minulé leto stála jedna malá „kocka“ iba 87 centov, aktuálna cena je už 1,21 eur.

    Ako spomína vo svojom článku stredajšie printové vydanie denníka Nový Čas, minulý mesiac ceny na Slovensku „medziročne vzrástli o 1,5 percenta. To je najviac od augusta 2013!“

    Katalyzátorom inflačného rastu, sú práve ceny potravín. 

    Okrem spomenutého dramatického navýšenia ceny masla si Slováci v porovnaní s minulým letom výrazne priplatia napr. aj za kilové bravčové karé s kosťou (+25,8 %), takisto kilový bravčový bôčik (+19,1 %), prípadne za liter polotučného trvanlivého mlieka (+16,9 %).

    Samostatnou kapitolou je ovocie a zelenina, kde sa nachádza aj nový „rekordér“ v rámci cenových skokov, hoci v prípade exotického ovocia kiwi (+47,5 %!) nejde o úplne nevyhnutnú komoditu tuzemských domácností.

    Oveľa častejšie siahame na pultoch predajní po jablkách, pomarančoch, prípadne bielej kapuste, pričom aj v týchto prípadoch došlo k zdraženiu až o niekoľko desiatok percent.

    A zlým správam nemusí byť pre spotrebiteľov ešte koniec.

    „Úroda obilnín tento rok asi nebude najvyššia, čo sa môže podpísať aj pod zdraženie kŕmnych zmesí,“ cituje v predmetnom článku spomenutý denník analytičku Poštovej banky Janu Glasovú.    

    - Reklama -