Václav Klaus spomínal na rozdelenie Československa: Smerovalo to k tomu už od Masaryka. Slovensku to prospelo viac

    0
    Vladimír Mečiar a Václav Klaus koncom roka 1992. (Autor: TASR)
    Klaus úvodom povedal, že rozdelenie 74 rokov trvajúceho spoločného štátu sa urobilo mimoriadne pokojne, priateľsky a racionálne. „Prospelo obom novovzniknutým štátom, Slovensku viac. Zabránilo nestabilite, nepokoju, nikdy nekončiacim sporom, stálym otázkam kto na koho dopláca a koľko. Viedlo k vzniku nesmierne priateľského vzťahu oboch krajín a miliónov ľudí v nich,” podotkol Klaus.
     
    Domnieva sa tiež, že vážnosť oboch menších štátov je dnes vo svete a v Európe väčšia, ako bol rešpekt jedného, ??mierne väčšieho, ale v stálych sporoch sa nachádzajúceho štátu. „Dnes módna idealizácia spoločnej minulosti je nezodpovednosťou, prežitok nepokojných rokov 1990 až 1992 je u väčšiny ľudí zabudnutý. Obe krajiny mohli žiť spoločne v nedemokratickom systéme, nie však po Novembri 1989,” podotkol Klaus.
     
    Podľa jeho slov Masarykovo Československo smerovalo k rozdeleniu od samotného počiatku. „Slovensko využilo v marci 1939 Hitlerovu okupáciu na vyhlásenie samostatného štátu. Použilo demokratizačnú éru 60. rokov na federalizáciu štátu. Čoskoro po Novembri 1989 svoje ďalšie emancipačné ambície naznačilo ´pomlčkovou vojnou´. Tým boli mnohí Česi zaskočení. Štátoprávny problém dovtedy podceňovali,“ povedal.
     
    Pôvodný text TU.
     
    Keď potom v roku 1992 jednoznačne vyhrali na Slovensku voľby zástancovia slovenskej samostatnosti, ich postoj bol rezolútny, popisuje Klaus. „Zmierili sme sa s tým, vylúčili sme však prešľapovanie na mieste, neriešenie vecí, život v destabilizujúcej a demotivujúcej  neistote. Vylúčili sme dnešné tápanie Britov okolo brexitu. Vylúčili sme Pithartove dvojdomy,“ povedal jasne Klaus.
     
    Podľa neho česká strana dlho zaujímala postoj iba vonkajšieho pozorovateľa. „Václav Havel si rozhneval Slovensko niekoľkými nepremyslenými výrokmi a zásahmi, ostentatívnou orientáciou na svojich slovenských stúpencov z disidentských kruhov a spolupodieľaním sa na odstránení Vladimíra Mečiara z postu ministra vnútra. Pithartova vláda za chrbtom federálnej vlády opakovane organizovala stretnutia so slovenskou vládou, ale pri zostavovaní rozpočtu na rok 1992 veľmi ostro vytiahla českú kartu a žiadala okamžité zrušenie prerozdeľovania. To by vyvolalo neriešiteľnú situáciu a rýchly rozpad štátu,“ spomenul si Klaus aj na to, že ODS v roku 1992 založila na Slovensku ODS a chcela kandidovať s cieľom udržať spoločný štát.
     
    „Rozhodol rezolútny slovenský záujem mať vlastný štát (nezabúdajme na heslo Dosť bolo Prahy) a schopnosť vedenia ODS zvládnuť zložité rokovania. A pomohla politická racionalita Vladimíra Mečiara,“ uzavrel Klaus k historickej exkurzii.
     
    - Reklama -