Máme jedného spotrebiteľa, chceme jednu kvalitu, spustila Matečná rázne. Dvojaká kvalita je podľa nej problémom až tretiny krajín EÚ

    0
    Gabriela Matečná (Autor: TASR)

    “Môžeme konštatovať, že až tretiny členských krajín EÚ sa táto dvojaká kvalita potravín týka. Dokonca Litovčania zistili, že až 70 percent potravín, ktoré testovali, má rozdielnu kvalitu a u 50 percent z nich našli mimoriadne veľké rozdiely. Dvojitá kvalita potravín je niečo, fenomén, kde sa snažíme, aby sme nemali v EÚ, lebo máme jedného spotrebiteľa, chceme jednu kvalitu,” vyhlásila agroministerka.

    Výsledky testov podľa Matečnej ukazujú, že menej mäsa, menej prírodných zložiek a viac umelých aditív v rovnakých produktoch je takmer vo všetkých prípadoch v neprospech nových členských krajín. Takéto správanie na spoločnom európskom trhu je absolútne neakceptovateľné.

    “Budeme preto zvyšovať tlak na výrobcov aj európske inštitúcie, aby sme týmto praktikám zabránili. Toto rokovanie je štartom Koalície proti dvojakej kvalite,” oznámila Matečná.

    Postihnuté členské krajiny sa podľa nej zhodli na výhodách existencie jednotnej metodológie v oblasti testov dvojakej kvality potravín, ktorú pripravuje Európska komisia v spolupráci so Spoločným výskumným centrom (JRC).

    Zároveň väčšina krajín potvrdila, že ak nezaznamenajú dostatočnú odozvu od výrobcov, sú pripravení zintenzívniť tlak. Viaceré zo zúčastnených krajín pritom začali realizovať aj testy nepotravinových výrobkov, ako sú drogéria či krmivo pre domáce zvieratá.

    “Spotrebitelia sa začínajú o túto tému čoraz viac zaujímať. Sú už prípady, keď výrobcovia receptúry zjednocujú. Aktivity na boj proti dvojakej kvalite budeme zintenzívňovať. Členské krajiny sa tiež zhodli na potrebe zlepšenia edukácie spotrebiteľov v oblasti kvality potravín a informovania o produktoch s dvojakou kvalitou a výrobcoch, ktorí sa nekorektne chovajú k spotrebiteľom,” uviedol Lapšanský.

    Na rokovaní pracovnej skupiny, ktoré organizovalo MPRV SR, sa zúčastnili delegácie agrorezortov z ČR, Maďarska, Poľska, Chorvátska, Slovinska, Rumunska, Bulharska a Litvy. Zástupcovia uvedených členských krajín sa zúčastnia aj na pripravovanom Spotrebiteľskom samite, ktorý sa uskutoční 13. októbra 2017 v Bratislave.

    - Reklama -