Koaliční poslanci spustili pre Matoviča lavínu: Jeho správanie mi bolo odporné. Zneužíval parlament, aby špinil na ľudí. Prokuratúra by si mala spytovať svedomie, zaznelo z OĽaNO

    0
    Líder OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

    Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave dnes na otázku TASR uviedla, že prokurátor podal 4. 9. 2017 obžalobu na obvineného Igora Matoviča na Okresný súd Bratislava I pre prečin ohovárania.

    Prípad sa týka Matovičových výrokov o Robertovi Ficovi z roku 2015, keď líder OĽaNO tvrdil, že Fico s manželkou si ešte v roku 2008 mali založiť schránkovú firmu v Belize. Na dvoch účtoch tejto firmy malo byť 674 miliónov dolárov. Matovič mal vychádzať z anonymných informácií.

    Premiér Fico označil tieto vyhlásenia ešte v minulosti za hlúposti. Dnes sa však k celej veci odmietol vyjadriť. „Ja som nikdy nekomentoval rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní ani to nebudem robiť,“ reagoval na informáciu predseda vlády. „Ja chcem, aby orgány činné v trestnom konaní pracovali absolútne nezávisle,“ uzavrel. Viac sme o tom písali TU.

    Igor Matovič reagoval na obvinenie s tým, že to očakával, keďže premiér Fico s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom priamo ovládajú políciu aj prokuratúru. „Zároveň je veľmi zaujímavé, že do dnešného dňa Národná kriminálna agentúra (NAKA) ani generálna prokuratúra neurobili ani jeden jediný krok na preverenie, či Robert Fico vlastní na Belize schránkovú firmu so 700 miliónmi eur na účte,“ doplnil Igor Matovič.

    Národnej kriminálnej agentúre podľa neho stačilo, že si Fico z Belize zabezpečil papier, že na Belize nemá žiadnu firmu a účet vedený na jeho meno. „To je, samozrejme, blud, lebo žiadny vlastník schránkovej firmy nemá schránkovú firmu a jej účet vedený na svoje meno, ale meno bieleho koňa. Presne takto vyzerá boj proti korupcii v réžii Roberta Fica,“ dodal poslanec. Viac sme o tom písali TU.

    Matoviča dobehol spôsob politiky, ktorú vedie

    Smerácky poslanec Miroslav Číž, ktorý je aj členom v mandátovom a imunitnom výbore, si myslí, že Matoviča celá kauza dobehla. „Samozrejme, že politici musia vo zvýšenej miere zniesť tieto veci v politickom zápase, ale nie je možné, aby tu kohokoľvek niekto z čohokoľvek beztrestne obviňoval. Myslím si, že ak sa v danom prípade prokuratúra rozhodla Matoviča obžalovať, tak to, samozrejme, vítam, pretože správanie Matoviča mi bolo osobne odporné,“ povedal Číž.

    Podľa Číža však nikto nemá záujem, aby sa politické spory riešili trestnoprávnymi sankciami. „Napríklad pán Lipšic bol za to, že za každé usmrtenie na priechode patrí nepodmienečný trest odňatia slobody. To sú všetko veci, kde raz to platí a raz to neplatí. Takže v danom prípade potrebujeme štandardy, kde sa jasne definuje, čo je eticky prijateľné a čo je už za hranou. Matoviča dobehol celý spôsob politiky, ktorý vedie a vďaka ktorému sa zrušila normálna diskusia v parlamente. Teraz, keď tam nechodí Matovič a nie je tam už ani Lipšic, tak je v parlamente úplne iná atmosféra a zrazu sa už rozpráva aj o vecných otázkach,“ uzavrel poslanec z vládnej strany Smer-SD.

    Zneužíval pôdu parlamentu, aby špinil na ľudí, tvrdí Hrnko

    Podpredseda ďalšej vládnej strany SNS Anton Hrnko si taktiež myslí, že sa lídrovi Obyčajných ľudí vypomstil charakter jeho konania a politiky. „Myslím si, že každý by mal byť zodpovedný za to, čo hovorí, pretože my sme si tu zvykli, že ja ťa oblejem kýbľom hnoja a ty sa čistíš sám. Každý človek, ktorý chce niekoho z niečoho obviniť, si musí rozmyslieť, či to je relevantné a pravdivé, pretože krivé obvinenie je trestný čin. Bolo by treba, aby v tejto krajine už opäť platil zákon a poriadok. Ak niekto niekoho obviní a je to krivé obvinenie, mal by za to niesť plnú zodpovednosť,“ povedal Hrnko s tým, že Matovič podľa neho zneužíval pôdu parlamentu, aby len „špinil na ľudí“, pričom teraz to povedal mimo parlamentu, kde už nemá imunitu, takže si za to musí niesť zodpovednosť.

    Zásadu, že zákony musia platiť pre každého, zdôrazňuje aj predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál. „Bolo by dobré, aby na Slovensku už skutočne bola tá sila zákona na každého dosť silná bez ohľadu na to, či to je politik alebo bežný človek. Ak niečo spraví a dokáže sa jeho vina, musí byť potrestaný. Keď niekto hovorí o niekom niečo, čo sa ukáže ako nepravda, tak musí niesť aj následky,“ povedal poslanec Gál s tým, že nesmieme dopustiť to, aby mohol niekto beztrestne nepravdivo ohovárať.

    Prokuratúra by si mala spytovať svedomie, obhajuje Matoviča Viskupič

    Igora Matoviča sa však, naopak, zastal jeho bratranec a poslanecký kolega z OĽaNO Jozef Viskupič, podľa ktorého je Matovič politik, ktorý vie pomenovať pravdu pravým menom, a útoky voči nemu zašli priďaleko. „Verím tomu, že nakoniec zvíťazí zdravý rozum a snahy zničiť Igora Matoviča politickými oponentmi skončia. Na základe anonymu použiť represívne zložky štátu na prehliadky Igorovej manželky a zverejnenie skutočnosti, ktorá prišla na základe anonymu, opozičným politikom, je na jednej strane vyhodnotené, že sa nič nestalo, a na druhej strane sa tu pán Fico cíti ohováraný, aj keď Matovič použil tú istú argumentáciu. Je to absolútne neoprávnené a prokuratúra by si mala spytovať svedomie,“ hovorí Viskupič.

    Podľa Viskupiča však nebolo chybou, že Matovič nepovedal svoje výroky v parlamente, kde má imunitu. „Nebola to chyba, pretože si myslím, že všetci sme si rovní pred zákonom a takisto, ako je ohrozený každý jeden obyčajný človek v štáte, keď sa pustí do boja proti silným a mocným, tak to znáša aj Matovič do dôsledkov,“ dodal poslanec Obyčajných ľudí.

    Podpredseda najsilnejšej opozičnej strany SaS Ľubomír Galko napriek obvineniu Matoviča očakáva kroky prokuratúry aj v prípade premiéra Roberta Fica. „Očakávam, či prokuratúra obviní aj premiéra za ohováranie pána prezidenta Andreja Kisku, pretože generálny prokurátor explicitne vyvrátil to, čo tvrdil Robert Fico o tom, že pán prezident si vybavoval nejaké úľavy ohľadne daňovej kontroly, a tým pádom som strašne zvedavý, či bude prokuratúra konať aj voči premiérovi, keď teda máme merať voči všetkým politikom rovnakým metrom,“ povedal Galko.

    Všetky zložky moci sú v rukách Fica

    Politik aj opozičný, aj koaličný by mal podľa lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára zniesť väčšiu mieru straty súkromia a rešpektovať aj daný politický boj. „Ani Robert Fico si nedáva servítku pred ústa, lenže jeho nikto neobžalováva a trestne nestíha, pretože všetky zložky moci sú v jeho rukách. Mám za to, že je to teda z jeho strany zbabelé, pretože toto je politický boj a mal by to rešpektovať. Obidve strany sú však rovnako namočené. Aj premiér použil na Matoviča informácie, ktoré nemohol legálne získať, a ten za to trestne stíhaný nie je,“ tvrdí Kollár s tým, že zatvárať ľudí za názor by sa nemalo, aj keď bolo podľa neho chybou, že tento výrok o účtoch na Belize predniesol Matovič mimo parlamentu.

    Je to výstraha, že treba vážiť slová

    Politický analytik Ján Baránek vníma obvinenie Igora Matoviča ako výstrahu aj pre iných. „Problém bol to, že Igor Matovič nedokázal to, čo povedal. Vtedy tvrdil, že aj má dôkazy, ale nakoniec sa mu to nepodarilo dokázať. Každopádne je to výstraha, že treba trochu vážiť slová, pretože v tom verejnom priestore zaznieva veľakrát všeličo. Na druhej strane, nepredpokladám, že bude udelená nejaká ťažká sankcia voči Matovičovi,“ povedal Baránek s tým, že tento krok očakával.

    Podľa Baránka však nie je podstatné, či to líder Obyčajných ľudí povedal v parlamente alebo mimo tento priestor. „On si nikdy nevyberal, čo povie, kde a kedy. Do istej miery ho však dobehlo ani nie tak to, že veľa rozprával, ale že nevedel veci dokázať a že jeho tvrdenia neboli veľakrát podložené dôkazmi,“ uzavrel politický analytik.

    - Reklama -