Ukrajinista: Zeman je v menšine. V izolácii

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a český prezident Miloš Zeman (Autor: TASR)

    Havlíček rozhodne nevníma, že by anexia Krymu bola hotovou záležitosťou, ako povedal prezident Miloš Zeman. „Keď hovoríme o tej nelegálnej anexii polostrova Krym, nejde o záležitosť de iure. Nielen Ukrajina, ale aj celé západné spoločenstvá proti tomu protestujú, takže neplatí, že by išlo o hotovú vec. Môžeme to prirovnať k prípadu anexie Pobaltia, ktorú napríklad Spojené štáty neuznali od roku 1940 až do roku 1991,“ poznamenal.

    S hlavou štátu nesúhlasí ani v tom, že by boli protiruské sankcie neefektívne. „Ekonomický vplyv sa zle vyčísľuje. V každom prípade je pravda, že ruská ekonomika na tom nie je dobre a majú na tom v menšej miere zásluhu aj sankcie – a to zhruba z jednej tretiny. Dve tretiny zodpovedajú zníženiu cien ropy a zemného plynu,“ pokračoval Havlíček s tým, že sankcie sú veľmi efektívne aj preto, že zabránili možnej ďalšej ruskej agresii.

    Odborník sa ohradil aj proti tomu, že by celú situáciu mohol vyriešiť priamy dialóg medzi Ruskom a Ukrajinou či prípadná finančná alebo materiálna kompenzácia.

    Havlíček sa ani nedomnieva, že by Zeman hovoril to, čo si ostatní európski politici len myslia. „Český prezident nie je ten, kto ventiluje myšlienky, ktoré sa ostatní štátnici boja vysloviť. Je to presne naopak. Miloš Zeman je so svojím pohľadom v úplnej minorite. Ak sa pozrieme po dnešnej Európe aj Európskej únii, Miloš Zeman nemá žiadnych zahraničných politických spojencov. On je vo svojej pozícii úplne prorusky zmýšľajúceho politika v izolácii,“ povedal jasne Havlíček. Podľa jeho slov nemá na európskej úrovni žiadneho partnera, s ktorým by podobné myšlienky mohol presadzovať.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -