Švédski vedci prišli so senzačným objavom: Islam do Škandinávie patrí, už starí Vikingovia mali k nemu blízko

    0
    Zástava Švédskeho kráľovstva (Autor: APL)
    „Švédski vedci majú nový dôkaz o historickom vplyve islamu na Škandináviu. Zistili, že na tisíc rokov starých odevoch Vikingov sú vyšité mená Alláha a Alího ibn Abíhú Táliba, ktorého ako nástupcu proroka Mohameda uznáva menšinová vetva šiítov. Je to už niekoľký dôkaz, že Vikingovia a moslimovia si neboli úplne cudzí,“ napísal server.
     
    Celý článok nájdete TU.
     
    Potvrdzujú to odevy Vikingov objavené asi pred sto rokmi, pochádzajúce z prelomu 9. a 10. storočia. Desiatky rokov si vraj odevy nikto veľmi nevšímal, ale nedávno z nich vedci z Uppsalskej univerzity zistili, že obsahujú už spomínané meno Allaha a Alího. Nie je však jasné, či sa Vikingovia o islam len akýmkoľvek spôsobom zaujímali, alebo z nich boli moslimovia. Možno sa len inšpirovali v predstavách posmrtného života v raji. Informácie priniesla okrem iného aj britská BBC.
     
    Ďalšie vykopávky okrem iného tiež ukázali, že niektorí Vikingovia pochádzali z Perzie, z islamského sveta. Potvrdzujú to testy DNA. Pravdepodobne to mohli byť moslimovia. V hroboch tiež našli mince pôvodom z moslimského sveta.
     
    - Reklama -