Porošenko dal do parlamentu návrh na zrušenie poslaneckej imunity. Chce tým bojovať aj proti korupcii

    0
    Petro Porošenko, bývalý ukrajinský prezident. Foto: SITA

    Návrh zákona navrhuje zmeniť článok 80 Ústavy Ukrajiny a zrušiť tak ustanovenie, že poslanci majú zaručenú poslaneckú imunitu, uvádza sa v memorande k návrhu zákona.

    Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook Porošenko označil zrušenie poslaneckej imunity a vznik protikorupčného súdu za dôležité súčasti boja proti korupcii v krajine.

    “Budú zrealizované,” ubezpečil.

    Ukrajinský prezident spresnil, že financie na vznik protikorupčného súdu budú zahrnuté v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2018. Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy sa parlament začne návrhom zákona o štátnom rozpočte na budúci rok zaoberať už tento týždeň, a to v jeho prvom čítaní.

    Ukrajinská ústava poslancom parlamentu momentálne zaručuje imunitu, čo znamená, že bez súhlasu Najvyššej rady nemôžu byť trestne stíhaní, zadržiavaní ani zatknutí.

    Porošenko však napísal, že poslanecká imunita sa už “dávno zmenila na záruky beztrestnosti”.

    Zbavenie poslancov ich imunity bola jednou z hlavných požiadaviek účastníkov celoštátnej protestnej akcie, ktorá sa včera konala v centre Kyjeva.

    Ako uviedol Michail Saakašvili, predseda Hnutia nových síl, ktoré bol spoluorganizátorom protestnej akcie, zhromaždení žiadajú aj zmeniť na Ukrajine volebný systém na systém pomerného zastúpenia, obmedziť politickú reklamu v televíznom vysielaní a založiť protikorupčné súdy.

    - Reklama -