FOTO Kataláncom sa kráti čas. Madrid je pripravený odobrať regiónu nezávislosť a napätie rastie

    0
    Katalánci vyšli do ulíc Barcelony na sviečkovú demonštráciu proti zadržaniu dvoch významných iniciátorov kampane referenda o nezávislosti Katalánska (Autor: TASR)
    Masové protesty, ktoré vyvolalo zatknutie predstaviteľov katalánskeho samosprávneho regiónu, nepohli vládou v Madride a chystá sa koniec autonómie. Španielsky kabinet chce dostať najbohatší región v krajine znova pod úplnú kontrolu. Referendum, pri ktorom si mali Katalánci odhlasovať nezávislosť, narušili zásahy polície, keďže centrálna vláda označila hlasovanie za protiústavné. 
     
    Snahy Katalánska o osamostatnenie sa od zvyšku Španielska, následná prudká reakcia centrálnej vlády a masové protesty vyvolali v krajine na Pyrenejskom polostrove najväčšie napätie za uplynulých 40 rokov. 
     
     
    Podľa Madridu došlo k bezprecedentnému kroku rušenia autonómie len preto, že katalánsky prezident Carles Puigdemont pohrozil jednostranným vyhlásením nezávislosti regiónu a nesúhlasil s rokovaniami o tomto probléme. 
     
    Autonómia Katalánska bude zrušená na základe článku 155 španielskej ústavy, ktorý odštartuje celý proces. „Na mimoriadnom zasadaní v sobotu prijme kabinet opatrenia, ktoré predloží senátu v záujme ochrany záujmov všetkých Španielov, vrátane obyvateľov Katalánska a obnoví ústavné právo v autonómnom regióne,“ píše sa vo vyhlásení španielskej vlády. 
     
    Po sobotňajšom kroku Madridu sa očakávajú masové protesty. Na zatiaľ posledných, ktoré vypukli po zatknutí predstaviteľov regiónu, sa zúčastnilo takmer štvrť milióna Kataláncov. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -