VIDEO U nás je sveta žiť! Kollár si porovnal hranicu chudoby na Slovensku a v Rakúsku. A nestačil sa čudovať, ako štatistiky zavádzajú

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)

     „Pozrel som sa na to,“ komentuje Kollár. Zistil, že Rakúšania majú v prieskume 18 percent ľudí ohrozených chudobou a na Slovensku je to 18,1 percenta, teda len o desatinu viac. Navyše sú aj viaceré vyspelé krajiny, ktoré sme predbehli. Vo Francúzsku je to napríklad 18,2 percenta, vo Švédsku 18,3 percenta. A Nemci? Vraj 19,7 percenta z nich je ohrozených chudobou! „Ako je to možné, že nás Rakúšania predbehli len o maličký kúsok?“ pýta sa.

    Na základe toho si povedal, že tak to je potom na Slovensku veľmi dobre, tu je nám sveta žiť.

    Štatisticky je to podľa Kollára pravdivý údaj, ale zároveň zavádzajúci. Lebo sa vyratúva z takzvaného mediánového platu (príjem polovice ľudí v danej krajine – pozn. PL.sk). Šéf Sme rodina ďalej spresňuje, že ak niekto nedosiahne 60 percent z tohto mediánu, je ohrozený chudobou.

    Na Slovensku podľa jeho slov dosahuje takáto suma mediánu znížená na 60 percent 4 171 eur ročne (348 eur mesačne – pozn. PL.sk). „Takže ten, kto to nedosiahne, je ohrozený chudobou. A v Rakúsku? Tu je to 14 217 eur ročne (1 185 eur mesačne – pozn. PL.sk). Tak si zoberte, my by sme boli pre Rakúšanov na 80 percent chudobný štát. U nás kto dosiahne tú ich hranicu chudoby, patrí medzi vyššiu strednú triedu. Toto je tá úbohosť,“ bije na poplach Kollár s dôvetkom, že tú mizériu tu vytvorili za tridsať rokov štandardní politici.

    Zdroj: FB Borisa Kollára

    Sme rodina má svoj ekonomický program Starostlivý štát, ktorý hovorí, že „ak by sa dnešné HDP starostlivo a solidárnejšie prerozdelilo medzi ľudí, tak už aj dnes je ekonomika v takom výkone, že by mohla ľuďom prispieť o sto až dvesto eur navyše“. Len to by štandardní politici podľa Kollára museli chcieť myslieť na ľudí a nie na svojich oligarchov.

    - Reklama -