Bratislava a Miláno sú vraj favoritmi na sídlo Európskej agentúry pre lieky. Hoci tri štvrtiny jej zamestnancov by po prechode na Slovensko dalo výpoveď

    0
    Sídlo Európskej liekovej agentúry (EMA) v Londýne (Autor: TASR/AP Photo/Frank Augstein)

    Denník cituje vysokopostavených diplomatov, podľa ktorých ponuky Slovenska a Talianska vyčnievajú v tomto súboji 19 krajín. Silnými uchádzačmi sú aj Amsterdam a Kodaň.

    EMA so sídlom v Londýne sa pokladá za klenot v korune viac ako 40 špecializovaných agentúr Európskej únie a ministri rozhodnú o jej novom sídle v tajnom hlasovaní 20. novembra, pripomínajú Financial Times. Agentúra má 900 zamestnancov na plný úväzok a hrá dôležitú úlohu pri schvaľovaní nových liekov na trh EÚ.

    Diplomati hovoria, že bratislavská ponuka zaujala aj napriek tomu, že viac ako 70 percent zamestnancov by dalo podľa agentúry výpoveď, ak by sa presťahovala do slovenskej metropoly. Slovenskú ponuku považujú predstavitelia za najsilnejšiu zo strednej a východnej Európy – regiónu, kde nie je umiestnených tak veľa európskych agentúr.

    Slovensko, člen eurozóny, sa tiež v Bruseli považuje za baštu aspoň nejakého cítenia v prospech EÚ v regióne čoraz nepriateľskejšom voči európskej integrácii. Britský denník tiež pripomína, že Bratislava je blízko Viedne, ktorá sa tiež zaujíma o sídlo tejto agentúry. Predstavitelia EÚ varujú pred rozruchom, ak aspoň jednu agentúru nepridelia jednej z desiatich stredo- a východoeurópskych krajín, ktoré vstúpili do EÚ v roku 2004.

    Slovenský premiér Robert Fico na októbrovom summite EÚ v Bruseli uviedol, že kvalitne vypracovanú prihlášku Bratislavy ocenila aj Európska komisia. Vyzdvihol, že podľa EK sme splnili všetky relevantné kritéria a sme schopní zabezpečiť kontinuitu práce tejto inštitúcie, ktorá sa má z Londýna presťahovať na iné miesto pre odchod Británie z EÚ.

    Získať EMA by bolo podľa Fica dobré aj preto, že by sa tak dosiahla určitá 'geografická rovnováha' medzi krajinami EÚ a Slovensko by zároveň získalo európsku agentúru, ktorú ako jedna z mála krajín Únie doposiaľ ešte nemá. Slovákov v ich úsilí podľa premiéra podporuje aj celý blok Vyšehradskej štvorky (V4).

    - Reklama -