Babiš po stretnutí so Zemanom predstúpil pred kamery: Budúci týždeň budem poverený rokovaním o novej vláde

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    „Pán prezident ma informoval, že splní svoj sľub a že budúci týždeň ma poverí rokovaním o novej vláde Českej republiky, a to dovtedy, než budú zvolené nové orgány – to znamená vedenie Poslaneckej snemovne,“ povedal Babiš po stretnutí, ktoré trvalo vyše hodiny. Prvé zasadnutie novej Poslaneckej snemovne chce Zeman zvolať v najneskoršom termíne, ktorý mu umožňuje česká ústava, teda na pondelok 20. novembra. Práve na tejto schôdzi sa bude hlasovať o ustanovení orgánov dolnej komory parlamentu. „Ak tie orgány a vedenie Poslaneckej snemovne bude zvolené, tak následne ma (prezident) poverí rokovaním o zostavení novej českej vlády,“ dodal Babiš.

    Babiš novinárom tiež povedal, že Zeman mu nedal žiadne odporúčania, ktoré by sa týkali zostavenia budúcej vládnej koalície. Naznačil však, že by sa mu páčila koalícia s občianskymi demokratmi. „S ODS máme 103 mandátov. Z tých skúseností, ktoré som získal vo vláde, čím menej partnerov, tým je to lepšie,“ podotkol Babiš. Zopakoval aj predchádzajúce stanovisko, že nechce v kabinete KSČM a SPD.

    Zdroj: ČeskéNoviny.cz

    Podstatné je podľa Babiša, aby kabinet fungoval ako jeden tím. Ministri podľa neho nemusia byť členovia ANO, dokáže si predstaviť kabinet zložený z odborníkov.

    Zeman už predtým avizoval, že dodrží predvolebný sľub a Babiša poverí zostavením vlády. O inom mene by uvažoval len v prípade, že by sa Babiš nechcel stať predsedom vlády. To by však česká hlava štátu považovala za chybu.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    autor: dah

    - Reklama -