Kiska vraj predsa len začal pripravovať stranu. V Smere sa to dozvedeli. Fico vyhral. Dokedy toto budeme žrať? Chmelár sa obul do „najvyššej“ trojice

    0
    Sprava predseda vlády SR Robert Fico, prezident SR Andrej Kiska a predseda NR SR Andrej Danko si podávajú ruky po stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov na Bratislavskom hrade (Autor: TASR)
    Prezident Kiska sa výsledkom včerajšieho stretnutia s Robertom Ficom a Andrejom Dankom pochválil na Facebooku. Pripomenul, že napriek často úplne odlišným názorom na vnútropolitické záležitosti sa vedia zhodnúť v strategických otázkach a stoja pri sebe. 
     
    Podľa toho, čo píše prezident na sociálnej sieti, to bol práve on, kto inicioval stretnutie najvyšších ústavných predstaviteľov štátu. „Som veľmi rád a ďakujem premiérovi Robertovi Ficovi, že po mojej výzve veľmi rýchlo zorganizoval stretnutie najvyšších ústavných činiteľov,“ poďakoval Kiska premiérovi. 
     
    Hlava štátu pokračuje odpočtom toho, na čom sa s predsedami vlády a parlamentu dohodli. Obavy mu robí najmä narastajúca podpora euroskeptických myšlienok v politike. 
     
    „Protizápadná, protieurópska politika sa stáva súčasťou volebných kampaní u nás doma aj v okolitých krajinách. Nemôžeme sa automaticky spoliehať na podporu verejnej mienky. Musíme byť k ľuďom úprimní, obhajovať naše záväzky a pri našich rozhodnutiach sa uchádzať o podporu verejnosti,“ napísal o stretnutí Kiska. 
     
    Rokovanie ústavných činiteľov, o ktorom sme podrobnejšie písali TU, Kiska navrhuje usporiadať pred „dôležitými summitmi EÚ a NATO”. „Nielen preto, aby sme sa informovali. Ale aby sme verejnosti ukázali, že hoci môžeme mať rôzne názory na domáce problémy, v otázkach strategického záujmu našej krajiny držíme spolu,” vysvetľuje Kiska. 

    20 rokov to isté

    Po tomto stretnutí sa zdá, že po konflikte medzi prezidentom a premiérom, ktorý sa vyostril až do osobných slovných útokov, niet ani stopy. Ústavní činitelia sa síce zhodli na strategickom smerovaní krajiny, ale analytik Eduard Chmelár označil celú vec za „zbytočné vyhlásenie pasívnych pozorovateľov bez vlastných nápadov“. 
     
    Chmelár na svojom facebookovom profile píše o tom, že pondelkové rokovanie prezidenta s premiérom a predsedom neprinieslo nič prevratné ani nové. „Traja najvyšší ústavní činitelia sa na Bratislavskom hrade dohodli, že vidia budúcnosť Slovenska v EÚ a NATO. Akoby sa tu dvadsať rokov neomieľalo to isté,“ myslí si analytik. 
     
    V statuse na sociálnej sieti Chmelár citoval prezidenta, ktorý počas rokovaní s premiérom a predsedom národnej rady povedal: ´Pokladám za nesmierne dôležité, aby sme my traja vždy a pri každej príležitosti potvrdzovali smerovanie našej krajiny, hodnoty a spojenectvá, ku ktorým sa SR prihlásila.´ „Nesmierne dôležité pre koho? To si naozaj myslia, že tieto prázdne reči formujú rozhodnutia ľudí?“ pýta sa analytik. 
     
    Podľa Chmelára zvolil ešte servilnejší prístup Robert Fico, keď informoval o minulotýždňovom summite EÚ. „Francúzsky prezident si želá intenzívny dialóg o hlbšej integrácii EÚ. Za Slovensko môžem povedať, že sme na takúto výzvu pripravení,“ cituje analytik premiéra a dodáva, že v žiadnom prípade nespochybňuje dôležitosť spájania sa Európy v „ére veľkých blokov“. 

    Fico je veľký hráč, ale dokedy?

    Skutočnú príčinu urovnania sporu medzi prezidentom a premiérom Chmelár rozoberá v závere svojho komentára na sociálnej sieti a kladie si otázku: Aký bol teda zmysel tohto divadla?
     
    „Obávam sa, že niečo podstatné nám uniklo. Už niekoľko týždňov kolujú medzi insidermi informácie, že skutočnou príčinou vojny medzi premiérom a prezidentom bolo, že Andrej Kiska začal predsa len prípravy na založenie politickej strany a v centrále Smeru sa to dozvedeli,“ píše analytik. 
     
    Chmelár pripomína aj Ficovo vystúpenie v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy, v ktorej premiér uviedol, že nemá záujem byť v konflikte s Andrejom Kiskom, pretože potrebuje „koncentrovaného prezidenta a že od neho očakáva, že sa vráti k tomu, čo je jeho úlohou“. To bol podľa analytika jasný odkaz. 
     
    „Andrej Kiska si potreboval ešte dupnúť nôžkou a na FB narcisisticky pripomenul, že dnešné stretnutie bolo zorganizované po jeho výzve, ale hoci to nie je pravda, toto sú maličkosti. Rovnako, ako bolo pre premiéra maličkosťou, že dovolil prezidentovi opakovať ako mantru jeho obľúbenú tému o dôležitosti NATO a zvyšovaní vojenských výdavkov,“ dodáva Chmelár.
     
    Víťazom celého sporu medzi predsedom vlády a hlavou štátu je tak podľa analytika Robert Fico. „Podstatné je, že (aspoň dočasne) dosiahol poslušnosť prezidenta, prezentoval sa ako človek, ktorý má záujem na politickom zmieri a dokázal to mediálne predať. Všetci ostatní mu robili len komparz: médiá, koaliční partneri i eurokomisár Šefčovič. Robert Fico je veľký hráč a nikdy nerobí veci iba tak. Otázkou je, dokedy mu to budeme žrať a kedy začneme naozaj riešiť dôležité pozície a záujmy tohto štátu,“ uzatvára Eduard Chmelár. 
     
    - Reklama -