Zatiaľ nedošlo k prelomeniu elektronického podpisu, tvrdí Pellegrini

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Vicepremiér požiadal, aby sa do diskusie nevnášali emócie, pretože to môže spôsobiť trvalú nedôveru k elektronickým službám a digitálnemu prostrediu. Pripomenul, že vážny technický problém nevznikol na úrovni Slovenska, ale ho majú všetky krajiny, ktoré používajú v občianskych preukazoch daný typ čipu a kľúča.

    „Zatiaľ nemáme hlásené, že by došlo k prelomeniu zaručeného elektronického podpisu,“ vyhlásil Pellegrini. V prípade kompromitácie podpisu musí podľa neho certifikačná autorita rozhodnúť o zneplatnení všetkých elektronických podpisov, inak by prišla o oprávnenie pôsobiť na trhu v danej oblasti.

    Ministerstvo vnútra podľa vicepremiéra finalizuje prípravu elektronických podpisov, ktoré budú “kľúčované” bezpečne. K dispozícii majú byť v najbližších týždňoch. „Pracuje sa na technickom riešení, ak náhodou dôjde k zneplatneniu všetkých podpisov, ktorých je dnes 300.000, aby sa tieto podpisy ľuďom dostali na ich občianske preukazy automaticky na diaľku pri ich prihlásení na portál,“ ozrejmil.

    Pellegrini ubezpečil, že sú prijaté opatrenia, aby nedošlo k ohrozeniu majetku alebo iných práv občanov. Napríklad pri prevodoch nehnuteľností elektronickou formou bude predávajúci z preventívnych dôvodov kontaktovaný, či prevod skutočne elektronicky podpísal, oboznámil na zasadnutí vlády minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Bez takéhoto oboznámenia k prevodu nedôjde.

    Slovensko bude vymáhať v tejto súvislosti úhradu spôsobených škôd podobne, ako si ju vymáha za spomalenie doručovania v elektronických schránkach, ku ktorému došlo pred necelým mesiacom, oznámil tiež vicepremiér.

    „Hovoríme tu o sumách v státisícoch eur, ktoré Slovenská republiky žiada, aby dodávateľ zaplatil. Rovnako platí, že štát si bude nejakým spôsobom uplatňovať náhradu škôd u dodávateľa, respektíve u autorít, ktoré spôsobili túto vec,“ uviedol Pellegrini s tým, že dnes je ešte ťažké vyčísliť, koľko bude úprava nových kľúčov a ich naprogramovanie stáť.

    Viacerí experti v uplynulých dňoch upozornili, že výskumný tím z Masarykovej univerzity odhalil zraniteľnosť v čipoch, ktoré obsahujú aj slovenské občianske preukazy. Dôsledkom zraniteľnosti je možnosť vypočítať súkromný kľúč na základe verejného kľúča a následne elektronicky podpisovať dokumenty v mene obete. Znamená to, že nie je možné rozoznať skutočný podpis od podpisu vykonaného útočníkom.

    - Reklama -