Vraždenie politikov a novinárov na Ukrajine. Tentoraz bol cieľom nacionalistický poslanec

    0
    Ukrajina, ilustračné foto (Autor: TASR)

    “Na mieste tragédie utrpelo zranenia päť osôb, medzi nimi ktorými je poslanec Ihor Mosijčuk. Poslancov ochrankár, 30-ročný príslušník špeciálnej policajnej jednotky, zomrel na následky zranení,” citovala agentúra Interfax-Ukrajina z vyhlásenia ukrajinského ministerstva vnútra zverejneného na Facebooku.

    Medzi zranenými je aj politológ Vitalij Bala.

    Udalosť bude vyšetrovať Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) ako teroristický útok podľa článku 258 trestného zákona Ukrajiny.

    Podľa doterajších zistení spôsobila výbuch nálož umiestnená zrejme na motocykli zaparkovanom pri vchode do sídla internetovej televízie Espresso, resp. v jeho blízkosti, kde sa 45-ročný Mosijčuk zúčastnil na diskusii. Odpálená bola v momente, keď poslanec Radikálnej strany a ďalšie osoby vyšli z budovy.

    Mosijčuk je poslancom od roku 2014. V roku 2015 bol zapletený v korupčnom škandále. Známe sú jeho ostré vyjadrenia na adresu politických oponentov.

    Od júla 2016 boli na Ukrajine zabití pri bombových útokoch známy ruský novinár Pavel Šeremet a traja tajní agenti. V marci tohto roka zastrelili v Kyjeve bývalého poslanca ruskej Štátnej dumy Denisa Voronenkova a v apríli 2015 proruského ukrajinského novinára Olesa Buzinu. 

    Ukrajinské oficiálne miesta pripisujú tieto útoky ruským tajným službám, Moskva to však opakovanie poprela.

    - Reklama -