Exekučná amnestia je nesystémové riešenie, osobný bankrot je lepší, tvrdia exekútori

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    SKE privítala “výrazné zjednodušenie osobného bankrotu” ako inštitútu pre ľudí, ktorí sa nevedia vlastnými silami vysporiadať s následkami exekúcie, prípadne sa dostali do dlhovej špirály a kvôli exekúciám pre nich nie je zaujímavým riešením ani nájdenie si riadneho zamestnania. “Nárast čísiel žiadateľov o osobný bankrot potvrdzuje, že toto opatrenie sa stretlo s pozitívnou odozvou u ľudí,” uviedla hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

    Pripravovanú exekučnú amnestiu považujú exekútori za nesystémové opatrenie, ktoré má do budúcnosti potenciál znížiť vymožiteľnosť práva na Slovensku. Poukazujú na nárast a nesplácanie záväzkov dlžníkov aj v prípadoch, kde doteraz neevidovali žiadne problémy. Vidia za tým možnú špekuláciu ľudí, ktorých sa môže týkať ohlasovaná  exekučná amnestia.

    “Exekučná amnestia je nespravodlivá voči všetkým, ktorí poctivo splácajú svoje záväzky a neprenášajú vlastné bremeno na prostriedky všetkých daňových poplatníkov,” uviedli exekútori. Rovnako je táto amnestia podľa nich nespravodlivá voči tým, ktorí sa rozhodli využiť inštitút osobného bankrotu, splnili jeho finančné aj administratívne podmienky a sami sebe do budúcnosti obmedzili prístup k možným úverovým zdrojom.

    “A je nespravodlivá aj voči veriteľovi, teda štátu v podobe všetkých jeho daňových poplatníkov, ktorí sa nadobro zrieknu svojich pohľadávok,” doplnila SKE, podľa ktorej je exekučná amnestia zlý signál pre všetkých poctivých a povzbudenie pre nepoctivých.

    Exekútori pripomínajú jeden z častých argumentov uvádzaný v prospech exekučnej amnestie. A to je počet exekúcií, ktorých má byť vyše tri milióny. Exekučná amnestia má tento počet znížiť. Exekútori uvádzajú, že podľa Centrálneho registra exekúcií sa exekúcie týkajú spolu 968.986 fyzických osôb, medzi ktorými sú aj podnikatelia–živnostníci.

    Z toho 517.908 osôb rieši jedno exekučné konanie, na 152.154 ľudí sú vedené po dve exekúcie, trom konaniam súčasne čelí spolu 79.243 fyzických osôb. Po sedem a viac exekúcií je evidovaných na 107.141 ľudí. “Tieto dáta ukazujú, že pre takmer polovicu ľudí, postihnutých exekúciou, nejde o jednorazovú, možno náhodnú udalosť, ale že v mnohých prípadoch sa z toho stal nebezpečný systém,” upozorňuje SKE.

    - Reklama -