Švédsko zrazu nemá voľné byty pre mladých ľudí a chudobnejšie vrstvy. A hádajte prečo…

    0
    V juhošvédskom meste Malmö, štvrť Rosengard (Autor: Vít Hassan)

    Problémy so získaním bytu sa týkajú najmä chudobnejších vrstiev švédskej spoločnosti. Miestne samosprávy však už našli hlavného vinníka. Podľa aktuálne publikovanej správy môže za všetko švédska vláda a jej liberálna prisťahovalecká politika. Švédsko v prvých mesiacoch migračnej krízy prijalo približne dvestotisíc migrantov z Blízkeho východu a Afriky, ktorých uprednostňujú pri vybavovaní žiadostí o pridelenie bytu.

    Zástupcovia miestnych samospráv tvrdia, že nemôžu zaistiť bývanie „najzraniteľnejším vrstvám“ obyvateľstva, pretože musia povinne prideľovať ubytovanie v prvom rade žiadateľom o azyl. „V dôsledku týchto opatrení majú ostatní skrátka smolu. Nie sme schopní im ponúknuť žiadne bývanie. Najviac na to doplácajú študenti, mladí ľudia a tiež ľudia, ktorí musia stráviť z dôvodu liečby dlhší čas v nemocnici,“ povedal v reportáži SVT šéf sociálneho odboru v Hässleholme.

    Situácia sa navyše bude podľa miestnych samospráv zhoršovať, pretože budúci rok budú musieť zaistiť bývanie pre 100 000 ľudí, ktorým udelili povolenie na pobyt. Napriek značne rozšírenému názoru na mnohých radniciach vláda problémy spôsobené jej prisťahovaleckou politikou odmieta. „Namiesto hľadania vinníkov inde by sa mali títo kritici zamerať predovšetkým sami na seba. Jednoducho mali viac stavať a spočítať si, aké ubytovacie kapacity potrebujú,“ hovorí minister pre bývanie Peter Eriksson.

    Problémy s bývaním však trápia Švédsko už niekoľko rokov. „Predtým išlo o problém predovšetkým v hlavnom meste a ďalších metropolách. Ale teraz sa tento problém rozšíril po celej krajine. Podľa národného výboru pre bývanie hlási nedostatok ubytovacích kapacít 255 z 290 miest vo Švédsku,“ napísal The Local. Ako navyše ukazujú štatistiky, razantné zhoršenie súvisí s migračnú krízou, ktorá začala eskalovať v roku 2015.

    „V rokoch 2015 až 2017 sa počet miest, ktoré hlásila problém, zvýšil o 72 %. V blízkej budúcnosti navyše nemožno očakávať, že by sa mal tento trend zlepšiť,“ uviedol The Local v auguste s tým, že ani nezávislí analytici nepopierajú, že tento neblahý trend má spojitosť s masívnym nárastom počtu migrantov. „Zvyšuje sa počet mladých ľudí a prisťahovalcov a práve tieto skupiny majú menej peňazí a sú závislé od obecných bytov.“

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -