Na newyorskom Manhattane vrazilo vozidlo do ľudí, hlásia osem mŕtvych. K útoku sa prihlásil Islamský štát

    0
    Zničené bicykle ležia na zemi po tom, ako auto vrazilo do ľudí pozdĺž cyklotrasy v New Yorku. (Autor: TASR)

    Páchateľa, ktorý z vozidla vystúpil s imitáciou dvoch strelných zbraní v ruke, policajti postrelili, zadržali a previezli do nemocnice. Svedkovia uviedli, že muž kričal v arabčine “Boh je najväčší!” Podľa prvotného vyšetrovania páchateľ konal sám a úmyselne. FBI predbežne pokladá tento útok za teroristický čin.

    Incident sa odohral neďaleko komplexu One World Trade Center a pamätníka obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001, na križovatke ulíc Chambers Street a West Street na dolnom Manhattane. Páchateľ vošiel svojou polododávkou do pruhu pre cyklistov, zrazil niekoľko ľudí a následne vrazil do školského autobusu.

    Zraneným osobám vrátane štyroch z autobusu poskytli policajti prvú pomoc a zabezpečili ich prevoz do nemocníc. Na miesto činu dorazil newyorský starosta Bill de Blasio, ako aj guvernér štátu New York Andrew Cuomo. Hovorca newyorskej polície vyzval obyvateľov a turistov, aby sa lokalite incidentu vyhli.

    Americké úrady objavili vo vozidle páchateľa utorkového teroristického útoku na newyorskom Manhattane odkaz, že čin bol vykonaný v mene džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom v noci na stredu spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje.

    Odkaz napísaný v angličtine sa našiel v polododávke (pickupe), ktorou 29-ročný Sayfullo Saipov z Uzbekistanu zámerne vrazil do chodcov, cyklistov a následne do školského autobusu. Usmrtil pritom osem ľudí a približne 15 ďalším spôsobil zranenia. Šesť osôb zomrelo na mieste, dvaja ľudia skonali po prevoze do nemocnice.

    Najmenej 11 zo zranených sa nachádzajú vo vážnom, avšak nie v život ohrozujúcom stave. Incident sa odohral približne o 15.00 h miestneho času (20.00 h SEČ) na križovatke ulíc Chambers Street a West Street na dolnom Manhattane, pričom Saipov si vozidlo vyzdvihol z požičovne áut iba hodinu pred svojím útokom, tvrdia úrady.

    Saipov podľa agentúry AP prišiel do USA legálne v roku 2010. Najskôr žil v štáte Ohio, neskôr sa presťahoval na Floridu, avšak v uplynulom čase žil prechodne aj v štáte New Jersey. Pracoval ako šofér.

    Prípad sa vyšetruje ako terorizmus, keďže vykazuje jeho viaceré charakteristické znaky – páchateľ sa nesnažil vyhnúť ľuďom na chodníku ani v pruhu vyhradenom pre cyklistov, pričom automobilom zámerne zrýchľoval. Po vystúpení z vozidla kričal po arabsky “Boh je najväčší!” držiac v oboch rukách nesmrtiace strelné zbrane.

    Polícia na mieste činu našla jednu paintballovú a jednu airsoftovú pištoľ. Útočník bol bezprostredne po svojom čine zneškodnený políciou, ktorá ho postrelila do oblasti brucha. Následne ho zadržali a previezli na ošetrenie do nemocnice. Podľa CNN sa predpokladá, že muž prežije a bude vydaný spravodlivosti na stíhanie.

    Guvernér štátu New York Andrew Cuomo označil útok za čin “osamelého vlka” a nepredpokladá, že ide o súčasť rozsiahlejšieho komplotu. Cuomo zároveň nariadil, aby bol vrcholec mrakodrapu One World Trade Center nasvietený červenou, modrou a bielou farbou na znak úcty k slobode a demokracii, uviedla jeho kancelária.

    Diplomatické orgány medzitým bez udania detailov oznámili, že medzi obeťami je niekoľko Argentínčanov a jeden Belgičan. Utorkový útok sa stal iba niekoľko blokov od bývalého komplexu Svetového obchodného centra (WTC), dejiska najväčšieho teroristického útoku v dejinách Spojených štátov z 11. septembra 2001.

    Americký prezident Donald Trump na čin mladého Uzbeka reagoval výzvou na zintenzívnenie preverovania identity imigrantov. Na sociálnej sieti Twitter útok označil za konanie “veľmi chorej a vyšinutej osoby”, pričom varoval, že “nesmieme dovoliť, aby sa Islamský štát vrátil alebo vstúpil do našej krajiny”.

    Newyorský starosta Bill de Blasio vyhlásil, že ide o “teroristický a obzvlášť zbabelý čin namierený proti nevinným civilistom, žijúcim si svoj život a ani len netušiacim, čo ich čaká”.

    Vozidlá boli v ostatných rokoch použité ako účinné zbrane pri sérii teroristických útokov, ktoré sa odohrali v európskych mestách Nice, Londýn, Berlín, Barcelona či Štokholm. Vo väčšine prípadov sa k zodpovednosti za útoky prihlásil IS.

    - Reklama -