Sprievodca župnými voľbami (4): O post predsedu Prešovského kraja zabojuje 11 kandidátov. Na Chudíkovo miesto si robí najväčší zálusk Majerský

    0
    Pozícia súčasného župana Petra Chudíka vyzerá neotrasiteľná. KDH-ák Milan Majerský však môže prekvapiť. (Autor: TASR)

    Voliči si budú môcť vyberať medzi menami František Bednár z Popradu (Nezávislosť a Jednota), Pavol Gašper z Popradu (nezávislý), Ján Garaj z Prešova (nezávislý), Andrej Gmitter z Bardejova (nezávislý), súčasný predseda PSK Peter Chudík zo Záborského (Smer-SD), Milan Majerský z Levoče (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA), Eduard Markovič z Popradu (nezávislý), Jozef Mihalčin z Vranova nad Topľou (ĽSNS), František Oľha z Prešova (Šanca), Miroslav Škvarek zo Svitu (SNS) a Jozef Šváč z Prešova (Nový parlament). 

    Funkciu predsedu VÚC v Prešovskom kraji vykonáva od vzniku samosprávnych krajov až doteraz iba Peter Chudík. 

    O mandát poslanca zastupiteľstva PSK zabojuje rovných 500 kandidátov. Po registrácii strana Nezávislosť a Jednota odvolala jedného svojho kandidáta, ktorým je František Palka vo volebnom obvode č. 1 v Bardejove. Do krajského parlamentu si v 13 obvodoch budú občania voliť 62 poslancov. Najväčší výber majú voliči v obvode Prešov, kde si môžu vyberať spomedzi 99 kandidátov, najmenej – deväť sa uchádza o priazeň voličov v obvode Medzilaborce. Počet oprávnených voličov nie je v súčasnosti známy, Lukačíková uviedla, že podľa štatistiky počas posledných volieb do Národnej rady SR v roku 2016 bolo v Prešovskom kraji 624.452 oprávnených voličov. 

    Zatiaľ nikto nepožiadal o skoršie otvorenie volebných miestností. Voľby by sa mali začať v celom kraji od 7.00 h a trvať by mali do 22.00 h. 

    K jednej zmene dochádza v súvislosti so sídlom Obvodnej volebnej komisie pre volebný obvod č. 4 v Levoči. Z dôvodu havarijného stavu kotla ústredného vykurovania v budove Okresného úradu na Námestí  Majstra Pavla bude volebná komisia sídliť v budove Gymnázia Janka Francisciho-Rimavského na Kláštorskej ulici v Levoči.

    - Reklama -