Rakúšania sú k utečencom veľmi štedrí. Vojaci blednú závisťou

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Rakúsko ukazuje, že vlastná obrana je pre krajinu fakticky rovnako dôležitá ako životy státisícov migrantov. Podľa ministra financií Hansa Jörga Schellinga budú stáť migranti rakúskych daňových poplatníkov 1,8 miliardy eur. Pritom armáde poslala tento rok vláda len o sto miliónov eur viac, teda 1,9 miliardy. Ministerstvo financií ďalej uviedlo, že náklady na migrantov sa odhadujú na 0,6 % z celkového HDP.

    Náklady na migrantov pritom z roka na rok rastú. Ešte vlani išlo o 1,67 miliardy eur. Tohtoročné výdavky by podľa ministra financií mali byť skutočne na spomínanej úrovni 1,8 miliardy. „Existujú rôzne varianty výpočtu, ale výsledná suma je správna,“ argumentuje Schelling v diskusii o skutočnej sume nákladov na migrantov, ktorá môže byť z pohľadu niektorých expertov ešte výraznejšia. Šéf spoločnosti Red Bull Dietrich Mateschitz zároveň zverejnil v rámci svojho mediálneho projektu Addendum ďalší údaj.

    „Najväčšiu časť nákladov tvoria výdavky na primárnu starostlivosť, ktoré by mali predstavovať asi 0,98 až 1,3 miliardy eur,“ uviedol Mateschitz. Kronen Zeitung zverejňuje – na nevôľu mimovládnych neziskových organizácií a socialistických politikov – čísla vzťahujúce sa na migrantov pravidelne. V polovici septembra tak najčítanejší denník v krajine priniesol informácie o prídavkoch na deti, ktoré poberajú rodičia s prisťahovaleckými koreňmi. Ani táto suma daňových poplatníkov nepotešila.

    Rovnako ako neblahý trend, ktorý sa týka neustáleho zvyšovania pomeru prisťahovaleckých rodín v spoločnosti. Suma za minulý rok presiahla štvrť miliardy eur a medzi príjemcami tvorili prisťahovalecké rodiny viac ako tretinu. Ešte väčší podiel potom tieto, najčastejšie moslimské, rodiny tvoria vo Viedni. Podľa oficiálnych údajov ministerstva pre rodinné záležitosti je medzi príjemcami prídavkov na deti 55 % ľudí s prisťahovaleckými koreňmi.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -