Najväčší slniečkar medzi svetovými premiérmi si našiel ešte strašnejšieho nepriateľa, než je Trump. Máme ho hneď za humnami

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau z liberálnej strany na podporu akcie pre LGBTI Pride Toronto (Autor: ReproFoto: Facebook J.T.)

    Ľavicovo naladený kanadský premiér Trudeau je známy obhajca prisťahovaleckej politiky otvorených dverí a v minulých rokoch mnohokrát horlil za prijímanie migrantov z krajín tretieho sveta. V tomto smere si veľmi rozumel predovšetkým s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Logicky si tak nerozumel s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorého prisťahovalecká politika je od tej Trudeauovej na hony vzdialená.

    Trudeau sa ani netají tým, že patrí v rámci svetových politických vodcov k najväčším Trumpovým odporcom. Ale jeho slová, ktoré zazneli na štvrtkovej konferencii spoločnosti Google o umelej inteligencii v Toronte, naznačujú, že si „slniečkarský premiér“ našiel svojho nového nepriateľa. Je ním 31-ročný šéf rakúskych ľudovcov a pravdepodobný budúci kancelár Rakúska Sebastian Kurz, ktorého predstavy o prisťahovaleckej politike sa od tých Trudeauových značne líšia.

    „Nesúhlasím s ním ešte viac, ako nesúhlasím s prezidentom Trumpom. Inými slovami, súhlasím s ním ešte menej ako s americkým prezidentom,“ uviedol 45-ročný šéf vládnucej Liberálnej strany Kanady. Pritom práve Trumpova politika doteraz pôsobila na Trudeaua s nadsádzkou povedané ako červená farba na býka. Kanadský premiér kritizoval nielen Trumpovu prisťahovaleckú politiku, ale aj jeho obchodnú politiku.

     

     

    Zdroj: Twitter/CBC Politics

    Okrem iného konštatoval, že Kanada je úspešná vďaka svojej otvorenosti. „Aj v Kanade, rovnako ako v každej inej spoločnosti, určite panujú obavy a neznášanlivosť. Ale krajina ako celok urobila rozhodnutie ísť iným smerom ako Spojené štáty,“ cituje rakúsky denník Kronen Zeitung jeden z komentárov kanadského premiéra na adresu Donalda Trumpa. Ako však pred dvoma mesiacmi písal napríklad britský denník The Telegraph, s kladným vzťahom k migrantom to u kanadského premiéra asi nebude také horúce.

    Od začiatku tohto roka prišlo do Kanady 12- až 13-tisíc migrantov zo Spojených štátov. Oproti očakávaniu im však Trudeau neponúkol otvorenú náruč, ale uviedol, že ich s najväčšou pravdepodobnosťou vrátia späť. Pritom v minulosti pri jednej príležitosti dokonca osobne privítal sýrskych utečencov, ktorí dorazili do Kanady, a na Twitteri neustále opakoval, že v Kanade nájdu svoje útočisko prenasledovaní ľudia bez ohľadu na svoju vieru či etnickú príslušnosť.

     

     

    Zdroj: Twitter/Justin Trudeau

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -