Ani dvojkolová voľba by Smeru veľmi nepomohla, hovorí Beňová. Z médií cíti zlomyseľnosť a škodoradosť

0
europoslankyňa Monika Beňová (Autor: TASR)
K výsledkom volieb do krajských samospráv ste uviedli, že „do Smeru si už kopol takmer každý“ a masovú kritiku, ktorá sa proti strane spustila, ste označili za „verejné ukájanie sa na výsledku Smeru“. Nevnímate teda tohtoročné voľby do VÚC ako prehru strany v regiónoch, je podľa vás všetko v poriadku? 
 
Nie, to by bola nesprávna interpretácia. Hneď po voľbách som na Facebook napísala status, ktorý bol o tom, že treba poďakovať voličom, ktorí prišli, ale treba sa aj zamyslieť nad tým, ktoré opatrenia viedli k tomuto nie dobrému výsledku Smeru. Áno, súhlasím, nebol to dobrý výsledok. To nikto nepopiera, ale na druhej strane sa mi zdá už nevhodné, ak najmä médiá prejavujú takú mieru škodoradosti a zlomyseľnosti, ako prejavovali deň po voľbách voči Smeru, lebo treba úprimne povedať, že Smer neuspel na pozíciách županov, ale ak odhliadneme od nezávislých kandidátov a budeme sa pozerať na straníckych kandidátov, tak predsa len Smer získal v zastupiteľstvách vyšších územných celkov (VÚC) najviac mandátov. Strany, ktoré sa tu najviac na Smere „dorábajú“, ani toľko mandátov nezískali. 
 
Čo ale hovoríte na to, že v Košickom kraji prehral Richard Raši proti takmer neznámemu kandidátovi Rastislavovi Trnkovi, prečo sa to podľa vás stalo? 
 
Myslím si, že analýza týchto dôvodov Smer ešte čaká, a mala by byť úprimná, čestná a poctivá, pretože iba tak sa môžeme z takéhoto výsledku čo najrýchlejšie pozviechať a nájsť riešenia, ktoré by sme mali realizovať, aby sa to neopakovalo. Čo sa týka Richarda Rašiho, traba uznať, že Rišo kampaň naozaj nepodcenil, robil ju do poslednej chvíle a bol favoritom s obrovským predstihom. Osobne si myslím, že do toho vstúpili dva faktory. Prvým je medializácia celoslovenských káuz, ako napríklad odmeny pre právnickú kanceláriu pána Bžána. Na druhej strane si myslím, že mohol zafungovať prieskum a možno si niektorí voliči povedali, že ak má (Raši) taký veľký náskok, tak k voľbám ani netreba ísť. Nevyčítam im to. Možno, že v budúcich voľbách sa budeme musieť oveľa viac koncentrovať na mobilizáciu vlastných voličov, aby sme im vysvetlili, že každé voľby, či už na regionálnej, alebo komunálnej úrovni sú pre všetky politické strany dôležité a pre Smer takisto. 
 
Podcenil Smer situáciu a spoľahol sa až príliš na to, že to má v regiónoch už vopred vyhraté? 
 
Kampaň som pomerne pozorne sledovala napriek tomu, že som nekandidovala a musím povedať, že nie je pravda, že by Smer podcenil túto kampaň alebo by si naši kandidáti robili kampaň iba tak akože. Možno, že v tomto smere chýbala výraznejšia centrálna koordinácia, ktorú volič nezaregistroval. Viem, že predseda Robert Fico bol v každom jednom kraji a v niektorých dokonca opakovane, ale ako vravím, možno voličom chýbala centrálna koordinácia. 
 
V Banskobystrickom kraji pohorel Marian Kotleba. Bolo to vďaka tomu netradičnému spojeniu koalície a opozície, ktorá podporila Jána Luntera, aby nevyhral Kotelba alebo je v tom aj niečo viac? 
 
Určite. Netreba zakrývať, že vo vzťahu k pánovi Lunterovi bola podpora všetkých politických strán postavená na tom, aby ukázakli, že dokážu spoločne poraziť extrémizmus na Slovensku. Myslím si však, že bolo v konečnom dôsledku jedno, či by to bol pán Lunter, pán Mičev, alebo pán Klus. Každý jeden z nich by s takouto podporou porazil Mariana Kotlebu. Netreba však podceňovať výsledok, ktorý jednotliví kandidáti dosiahli. Netreba prepadnúť pocitu, že sme porazili ĽS NS. Ešte sme ich neporazili. Teraz treba robiť dobrú politiku v rámci štandardných strán, aby sme voličom ukázali, že máme záujem riešiť problémy voličov normálnym spôsobom a nie prísľubmi násilia, ako to robí Marian Kotleba. 
 
Vládna koalícia zmenila systém volieb do krajských samospráv pár mesiacov pred samotným hlasovaním z dvojkolového na jednokolový. Myslíte si, že bola zmena systému chybný krok alebo bola v prospech Smeru, a strana sa takpovediac prerátala, ako hovoria analytici? 
 
Skôr si myslím, že tak ako analytici zle analyzovali prieskumy verejnej mienky, tak sa aj v tomto prípade mýlia. Vezmime si to z praktického hľadiska. Ak by aj existovala dvojkolová voľba, tak jedinou zmenou (vo výsledkoch volieb do VÚC), ktorá by možno, a to zdôrazňujem možno, nastala, je prípadné zvolenie Richarda Rašiho. Možno, že by ale pán Trnka dokázal zmobilizovať voličov pravicových strán. Preto celkom nechápem tento pseudoargument, že zmena systému z dvojkolových na jednokolové voľby mohla byť nejakým prospechom pre Smer. Myslím si, že to vôbec nie je pravda. 
 
Viacerí politici pochválili volebnú účasť, keďže bola skutočne vyššia,ako v predošlých krajských voľbách, ale v niektorých krajoch nešla hlasovať ani tretina voličov. Považujete to za takú úžasnú účasť alebo práve naopak? 
 
Podľa mňa úžasná účasť vo voľbách je, keď presahuje aspoň 50 percent, pretože vtedy majú ľudia skutočne záujem o to, ako sa rieši situácia v ich kraji. Ak sa teraz budeme klamlivo utešovať tým, že nám účasť na voľbách do VÚC stúpla o nejaké nízke percento v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami, tak je to veľká škoda. Myslím si, že do budúcnosti to môžeme zmeniť len vtedy, ak politici prestanú samých seba klamať takýmito nezmyslami a budeme sa všetci usilovať, aby sme k voľbám dostali aspoň 50 percent voličov. Pretože aj legitimita zvolených zástupcov je potom celkom iná.
 
- Reklama -