To by bolo rýchle: Topolánkovi hrozí zákaz kandidatúry na prezidenta

    0
    Mirek Topolánek (Autor: Repro Youtube)

    Mirek Topolánek a s ním možno aj ďalší prezidentskí kandidáti môžu mať problém. Podľa Ministerstva vnútra ČR bolo možné, aby sa jeden poslanec či senátor podpísal pod kandidatúru viacerých uchádzačov o post prezidenta. Ide o novinku. V roku 2013 mohol jeden zákonodarca podporiť len jedného kandidáta. Experti si však myslia, že to tak malo zostať aj v prípade prezidentskej kandidatúry na rok 2018. Informuje o tom server iDnes.cz.

    „Výklad ministerstva odporuje zákonu, ktorý je relatívne jednoznačný,“ konštatoval ústavný právnik Jan Kysela. „Ak niekto podá kandidátku, ktorá obsahuje podpisy sčasti rovnakých zákonodarcov ako iný kandidát, taká kandidátka by nemohla byť predmetom hlasovania,“ doplnil odborník na ústavné právo Václav Pavlíček. Ozvala sa aj bývalá ústavná sudkyňa Eliška Wagnerová. „Už keď som stanovisko ministerstva videla, pomyslela som si, že sa pravdepodobne ktosi zbláznil a niekto z toho môže byť veľmi nešťastný. Niet pochýb o tom, že každý zákonodarca má iba jeden podpis,“ povedala súčasná senátorka.

    Ak by ministerstvo pristúpilo na stanovisko právnikov, Topolánkovi by zostalo len sedem senátorských podpisov. Potrebuje ich však desať, takže nespĺňa podmienky na prezidentskú kandidatúru. Ak by sa pristúpilo na to, že jeden senátor smie podporiť niekoľkých kandidátov, súperi by mohli svojich konkurentov hnať pred súd a až súd by definitívne rozhodol o tom, či ten alebo onen kandidát mohol skutočne vyraziť do boja.

    Už spomínaný Jan Kysela ešte dodal, že Topolánkovi možno pomôže „záchranná sieť“. Keby sa celý spor naozaj dostal pred súd, sudcovia by mohli povedať, že chybu neurobili prezidentskí kandidáti, ale štát, a kandidáti nesmú platiť za chyby štátu. Ide však len o teoretickú možnosť, v tejto chvíli vraj nemožno predvídať prípadné rozhodnutie súdu.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -