„Ph, vraj experti na terorizmus.“ Americký publicista sa hnevá pre islam

    0
    Newyorská policajtka stojí pri mŕtvom tele cyklistu prikrytom plachtou vedľa zničeného bicykla pozdĺž cyklotrasy (Autor: TASR)

    „Vďakabohu za údajných expertov na terorizmus. Jeden z nich, Malcolm Nance, v televízii MSNBC tvrdil, že nedávny teroristický útok na Manhattane nemá nič spoločné s islamom. Dokonca povedal, že ten čin išiel priamo proti podstate islamu. Nie je azda strojca útoku uzbecký moslim a nekričal pritom Alláhu akbar? Nie je azda pravda, že islam je spojený s džihádom a priamo vyzýva svojich nasledovníkov na mučeníctvo?“ čuduje sa Bawer.

    „Podľa tzv. experta na terorizmus Nanca Usáma bin Ládin znesvätil islam a jeho ideológia nemá s náboženstvom nič spoločné. Takže tým chcel vlastne povedať, že Korán za nič nemôže a hlavným vinníkom je len a len bin Ládin,“ konštatuje Bawer a kritizuje aj ďalšieho experta na terorizmus Paula Cruickshanka, ktorý pre zmenu dostal bezprostredne po teroristickom útoku 31. októbra priestor v spravodajskej televízii CNN.

    „Cruickshank zase tvrdil, že hnev sa v Uzbekovi prebudil po tom, ako dostal rok predtým pokutu za dopravný priestupok. To isté platilo aj o moslimovi, ktorý pred dvoma rokmi zavraždil štyroch príslušníkov amerického námorníctva a jedného námorníka na americkej základni v Chattanooge. Ten mal pre zmenu opletačky s úradmi za riadenie v opitosti krátko predtým, ako sa odhodlal na teroristický útok.“

     

     

    Zdroj: Twitter/Paul Cruickshank

    Ako však Brawer píše, Cruickshank aspoň pripúšťa, že policajti robili len svoju prácu a obaja moslimskí atentátnici sa cítili ponížene zbytočne. „Ale snaha ďalšieho z údajných expertov na terorizmus snímať vinu z islamu je rovnako absurdná ako v prípade jeho kolegu Nanca. Ako trefne napísal ktosi na Twitteri, tiež ho zastavila dopravná polícia, ale rozhodne mu nenapadlo plánovať nejakú pochybnú odvetu a zabíjať nevinných ľudí,“ pokračuje.

    „Mnohí z nás majú občas pocit frustrácie a nespravodlivosti. Ale to nás nevedie k hromadnému vraždeniu. Keď opomeniem ojedinelé prípady, v súčasnosti nedokáže nič meniť svojich nasledovníkov na masových vrahov tak, ako je to v prípade islamu,“ uvádza Bawer s tým, že nielen v amerických médiách dostávajú priestor tzv. experti na terorizmus. „Vo Francúzsku tak napríklad ich kolega Olivier Roy tvrdil, že tamojší moslimovia siahnu po násilí z pocitu, že nepatria k západnej spoločnosti. Prečo však to isté nepociťujú hinduisti z Indie či budhisti z Thajska?“ diví sa Brawer.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -