Nech Fico uzákoní, že vagabundi môžu kradnúť a tí, ktorí sa ozvú, musia platiť dvojnásobok. To, že platím dane ako jurovatý, ma priviedlo do politiky, tvrdí Matovič

    0
    Igor Matovič (Autor: OS)

    „Úspech sa neodpúšťa, preto polícia posunula do denníka Pravda informáciu, že by ma chceli stíhať za nezaplatenie dane pri predaji mojej živnosti. Dodnes mi žiaden daňový úrad nepredložil žiaden doklad, že by som nezaplatil čo i len jedno euro. Zaplatil som všetky dane,“ uistil Matovič s tým, že pri predaji živnosti všetko zdanil v marci 2009.

    Matovič informoval, že časť svojej živnosti predával za 121 miliónov vtedajších korún. „Tieto peniaze boli na účte našej firmy regionPress. Časť z nich, asi 40 miliónov korún, bolo zdanených, 80 miliónov nie. Daňová poradkyňa mi povedala, že buď tie peniaze pred predajom firmy vyberiem a budem predávať len ten zvyšok, teda pohľadávky. Alebo to vo firme nechám a predám to spolu s peniazmi, pričom z daňového hľadiska je to to isté, lebo peniaze sa druhýkrát nezdaňujú,“ povedal Matovič s dôvetkom, že zvyšných 80 miliónov korún zdanil v marci 2009. „Vybral som si teda možnosť peniaze z firmy nevybrať,“ vysvetlil.

    Líder Obyčajných zhrnul, že 40 miliónov korún bolo zdanených, tie znova nezdaňoval, 80 miliónov zdanil v marci 2009, pričom už raz zdanené peniaze pri predaji živnosti znova 19-percentnou sadzbou nezdaňoval. „Daň sa druhýkrát neplatí, bol by som jediný na Slovensku, kto by to urobil. Kupujúci mi za firmu zaplatil 5 000 eur a za tých 121 miliónov korún mi zaplatil logicky 121 miliónov korún. Keď som to pred rokom zverejnil, nikto sa neozval. Zrazu pred krajskými voľbami si polícia zmyslí, že ide stíhať Matoviča,“ povedal.

    Podľa jeho slov ide Smeru-SD o prekrytie volebného neúspechu. Ľudia vo voľbách vyjadrili nespokojnosť s tým, ako Slovensko funguje, ako sa zneužíva štátna moc voči opozičným politikom, vyjadrili pobúrenie nad tým, že premiér Robert Fico (Smer-SD) býva v byte daňového podvodníka, vyjadrili nespokojnosť, že Smer-SD dá mnohomiliónovú odmenu advokátovi Radomírovi Bžánovi a vystavili vysvedčenie, dodal.

    Bašternák, Kočner a podobní podvodníci nemusia platiť dane a stačia im vymyslené faktúry

    Premiér Fico sa podľa Matoviča pomocou poskokov v Kaliňákovej NAKA snaží presadiť, že „jeho kamarát Bašternák, Kočner a podobní podvodníci“ nemusia platiť dane a stačia im vymyslené faktúry, že predali niečo, čo nepredali a vypýtať si od daňového úradu odpočet DPH. „Bašternák, Kočner a všetci ostatní vagabundi, ktorí okrádajú nás všetkých dokopy a žijú z toho, čo ľudia platia dane, tí si môžu kvázi podnikať čestne tak, že posielajú fiktívne faktúry a kradnú to, čo ostatní zaplatia dane. Čiže nielenže neplatia daň, ale si tie naše dane vyberú od štátu. Všetci ostatní na Slovensku platia z podnikania daň 19 percent, ale ten, kto si dovolí postaviť sa Ficovi čelom a napísať, že Fico chráni zlodejov, tak ten má platiť dvakrát devätnásť,“ zhrnul Matovič s tým, že práve pocit, že platí dane ako jurovatý, ho priviedol do politiky.

    „Vyzývam všetkých čestných policajtov, vyšetrovateľov, prokurátorov, uvedomte si, že deň zúčtovania sa blíži. Tieto voľby jednoznačne ukázali, že táto zlodejská banda tu nebude naveky. Tieto voľby dali ľuďom na Slovensku nádej, že nebudeme vykrmovať darmožráčov, ich kamarátov a nebudeme kryť zlodejiny Kaliňáka, Fica, Bašternáka, Kočnera a všetkých ostatných vagabundov,“ nadhodil a odporučil vyšetrovateľom, aby sa nesnažili robiť nadprácu voči opozičným politikom.

    „Predstavte si, že v NAKA radový vyšetrovateľ, ktorý v živote neviedol nikoho, urobí špinavú prácu 31. januára voči Matovičovi, nezákonne pustí do obehu uznesenie, a 1. februára už je riaditeľom celého Odboru boja proti korupcii Západ,“ doplnil. Na otázky novinárov Matovič odvetil, že určite nebude využívať účinnú ľútosť a odsúdenia sa neobáva, lebo „niekedy má revolúcia aj svoje obete“.  

    Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic označil postup polície za šikanu. „Protikorupčná jednotka NAKA vedie stíhanie na základe premisy, že fyzickou osobou už raz zdanené peniaze, pokiaľ ich prevedie z podnikateľského účtu na osobný, musí ich zdaniť 19 percentami ešte raz,“ povedal pre televíziu JOJ.

    Polícia začala vyšetrovanie v súvislosti s predajom firmy Igora Matoviča regionPress pre krátenie daní v roku 2008. Príjem z predaja vtedy Matovič nezahrnul do daňového priznania, čím mala štátu vzniknúť škoda viac ako pol milióna eur. Matovič bol v tejto veci minulý piatok vypovedať. Páchateľovi takéhoto trestného činu hrozí trest sedem až 12 rokov.

    „Predmetom vyšetrovania je úmyselné nezahrnutie príjmu z predaja podniku do daňového priznania k dani z príjmu fyzickej osoby, čím malo dôjsť k účelovému skráteniu dane z príjmu fyzických osôb za obdobie roka 2008 v celkovej sume najmenej 645 254,16 eur,“ povedal hovorca Prezídia policajného zboru Martin Wäldl pre denník Pravda.

    Podľa dokumentov z daňového úradu v Trnave, zverejnených premiérom Ficom, predal Matovič firmu Pavlovi Vandákovi za 121 miliónov slovenských korún. Tie si mal na základe splnomocnenia poslať na vlastný účet a o necelé dva mesiace mal od zmluvy o predaji odstúpiť. Autenticitu dokumentov Matovič potvrdil.

    Po voľbách v roku 2010 Matovič firmu previedol na manželku Pavlínu. Minulý rok ho premiér Robert Fico obvinil z fiktívneho prevodu spoločnosti s úmyslom preprať viac ako 100 miliónov korún a z likvidácie účtovníctva. Deň pred kontrolou z daňového úradu mal Matovič firmu previesť na bieleho koňa, vtedajšieho zamestnanca Pavla Vandáka. Ten tvrdil, že peniaze neprevzal a Matovič ho podviedol.

    regionPress bude apolitický, vyhlásil jeho kupca

    Spoločnosť Z+M Press zavŕšila tento rok októbri kúpu spoločnosti regionPress a stala sa jej jediným majiteľom. Kúpou tejto firmy rozširuje svoje podnikateľské aktivity na Slovensku. Nový vlastník, za ktorým sú českí podnikatelia David Ševčík a Martin Bednář, vyhlásil, že regionPress bude po zmene majiteľa apolitickou spoločnosťou.

    „Jedným zo základných princípov nášho fungovania je, že odmietame aktívne spájanie sa s politikmi a politickými stranami,“ uviedol konateľ Z+M Press David Ševčík. Chce primárne ťažiť z fungujúcej štruktúry spoločnosti regionPress a skúseností jej doterajších zamestnancov. „Práve vďaka nim sa regionPress dopracoval k dominantnej pozícii na trhu. Firmu totiž tvoria predovšetkým kvalitní ľudia a verím, že spolu s nimi ju dokážeme posunúť ešte ďalej vpred,“ dodal Ševčík.

    Igor Matovič potvrdil predaj spoločnosti. Na budúci týždeň bude mať aj s manželkou k tejto veci osobitnú tlačovú konferenciu. Vydavateľská spoločnosť regionPress je najväčším regionálnym vydavateľom na Slovensku. Do jej základného portfólia patrí celkovo 36 regionálnych týždenníkov so súvislým pokrytím Slovenska a distribúciou bezplatne do viac ako 1,5 milióna domácností na Slovensku.

    Materskou spoločnosťou Z+M Press je Z+M servis, a. s. Na trhu pôsobí od roku 2000 a špecializuje sa na poskytovanie služieb a dodávky produktov v oblasti tlačového prostredia nielen na Slovensku a v Česku, ale aj v Poľsku a Maďarsku. V súčasnosti zamestnáva viac ako 1 200 ľudí. Hlavné sídlo firmy, vrátane kompletnej výroby a skladov, je v Ostrave. Pobočky má v Brne, Prahe, Čadci a v Bratislave.

    autor: TASR, rp

    - Reklama -