Gašpar: Zablokovali sme milióny doplatené Bžánovi. Polícia zatiaľ nikoho neobvinila z trestného činu. Preverujú sa aj ďalšie zmluvy MH Manažmentu

    0
    Tibor Gašpar (Autor: TASR)

    Podľa vyjadrenia policajného prezidenta Tibora Gašpara v októbri bolo doručené na generálnu prokuratúru konkrétne trestné oznámenie fyzickej osoby a následne ho postúpili Národnej kriminálnej agentúre. Podnet sa dotýkal viacerých zmlúv MH Manažmentu, ktoré by nemuseli byť v súlade so zákonom a boli zjavne nevýhodné pre štát. Vyšetrovateľ sa potom rozhodol zaistiť prostriedky na účte advokátskej kancelárie.

    „Vec bola, samozrejme, komunikovaná s ministerstvom hospodárstva, pretože samotný minister oznámil nejaké ďalšie kroky okrem toho, že sa bude súdnou cestou domáhať toho, aby odmena bola upravená iným spôsobom. Takže vyšetrovateľ začal 9. novembra trestné stíhanie vo veci trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ spresnil Gašpar, pričom trestný čin spočíva v tom, že zodpovedné osoby sa nestarajú o zverený majetok s náležitou odbornou starostlivosťou. Bude sa teda skúmať a vyšetrovať, či tým pri uzatváraní zmlúv nedošlo k trestnému činu.

    Vyšetrovateľ požiadal dozerajúceho prokurátora špeciálnej prokuratúry o zaistenie prostriedkov na účte, ten vydal príkaz a zrealizovalo sa zaistenie týchto prostriedkov vyplatených zo štátnej pokladnice na účet advokátskej kancelárie. Gašpar upozornil, že po ukončení procesného vyšetrovania, prípadne možného súbežného konania iniciovaného ministerstvom hospodárstva, budú prostriedky zrejme v nejakej výške uvoľnené. Možno budú uvoľnené aj v celosti, ak súd rozhodne, že je odmena v primeranej výške a v súlade so zákonom.

    To už však budú riešiť iné orgány. „My sme vytvorili podmienky pre to, aby zaistením nedošlo k tomu, aby sa prostriedky niekde ďalej presúvali alebo bol problém s ich ďalším zaistením,“ prízvukoval. Zatiaľ nie je nikto obvinený z trestného činu, preverujú sa aj ďalšie zmluvy. „Nevylučujem, že môže dôjsť opätovne k ďalším začatiam trestných stíhaní, tentokrát v súvislosti s ďalšími konkrétnymi zmluvami, ktoré boli uzavreté zo strany štatutárov MH Manažmentu,“ zhrnul Gašpar všetko, čo môže povedať k prípadu z hľadiska trestného konania, pričom minister hospodárstva podľa neho naznačil, že má pripravené ďalšie kroky.

    V odpovedi na otázku novinára policajný prezident uviedol, že nechce špecifikovať výšku zaistenej sumy. „Čo viem a čo môžem povedať, je, že nejaká čiastka v rámci predchádzajúcej zmluvnej situácie už bola vyplatená, takže zrejme nešlo až o tieto prostriedky, ale sú vymedzené vyšetrovateľom takmer v takom objeme,“ konštatoval. Bžánovi sa už vyplatilo 4,9 milióna eur, čiže ide zrejme o zvyšok dohodnutej sumy odmeny vo výške 17,6 milióna eur, teda o 12,7 milióna eur.

    „Chcem oznámiť, že po koordinácii s ministerstvom hospodárstva spoločnosť MH Manažment včera (9.11.) podala návrh na predbežné opatrenie na súd, aby s vyplatenou sumou advokátska kancelária pána doktora Bžána nemohla nakladať,“ oznámil na následnom brífingu minister hospodárstva Peter Žiga. Návrh na predbežné opatrenie predstavuje paralelný postup ministerstva v civilno-právnej a obchodno-právnej rovine s postupom trestno-právnym, ktorý vykonávajú v spoločnosti MH Manažment orgány činné v trestnom konaní.

    Vyplatením faktúry od advokáta Bžána sa podľa Žigu štát zbavuje rizika, že by niekedy v budúcnosti musel zaplatiť amorálnu odmenu vo výške 77 miliónov eur. „Na súde sa budeme snažiť, aby sa odmena dostala na primeranú úroveň a aby štát dostal tieto peniaze naspäť,“ oznámil. Tento postup podľa neho predstavuje pre štát najmenšie finančné a právne riziko, pretože štát sa takýmto postupom dostáva do výhodnejšej pozície. Ak by totiž po dohode o znížení odmeny na 17,6 milióna eur peniaze neprišli na účet do 30 dní, mal Bžán právo odstúpiť od zmluvy.

    Žiga už v utorok 7. novembra informoval, že MH Manažment zaplatí faktúru advokátovi Radomírovi Bžánovi za víťazstvo v arbitráži ohľadom Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ale bude ho žalovať. „MH Manažment s výhradou uhradí faktúru 17,5 milióna eur. Opakovane som jasne povedal, že s dohodnutou podielovou odmenou vo výške 2,5 % (z hodnoty sporu) nie som spokojný. Na základe právnej analýzy sme sa rozhodli, že sa štát ihneď po zaplatení faktúry obráti na súd a od advokátskej kancelárie pána Bžána sa bude domáhať vrátenia rozdielu medzi primeranou odmenou a vyplatenou sumou,“ priblížil 7. novembra Žiga. Písali sme o tom viac TU.

    autor: rp, TASR

    - Reklama -